У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого - Драги В.П.
суддів – Гошовської Т.В., Жука В.Г.
за участю прокурора – Пересунька С.В.
розглянула у судовому засіданні 10 грудня 2009 року в м. Києві матеріали справи за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої та апеляційної інстанцій.
Постановою Приморського районного суду м. Одеси від 18 лютого 2009 року скаргу захисника ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 та ОСОБА_3 задоволено, а постанову заступника прокурора Приморського району м. Одеси від 11 жовтня 2007 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 ч.4 КК України, і постанову слідчого СВ Приморського РВ ГУМВС України в Одеській області від 31 березня 2008 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 ч.4 КК України, скасовано і в порушенні кримінальної справи щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на підставі ст. 99 ч.1 КПК України відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 26 лютого 2009 року постанову суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор, посилаючись на істотне порушення судом кримінально-процесуального закону, ставить питання про скасування судових рішень щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з направленням справи на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав подання, розглянувши матеріали справи та касаційне подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.
Ст. 236-8 КПК України передбачено, що, розглядаючи скаргу на постанову про порушення справи, суд повинен перевіряти наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отриманих даних, що стали підставою для винесення постанови про порушення справи. При цьому, суд не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Однак, як це вбачається із змісту постанови районного суду, він замість проведення належним чином перевірки тільки наявності приводів і підстав для винесення постанови про порушення справи та законності джерел отримання даних, які послужили підставою для винесення такої постанови, фактично вдався до розгляду й вирішення тих, зазначених у постанові суду питань, які повинні вирішуватися судом лише при розгляді справи по суті, а тому необгрунтовано скасував вказані вище постанови про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3
Апеляційний суд при розгляді матеріалів даної справи не усунув таких допущених судом першої інстанції недоліків.
Тому постановлені судові рішення необхідно скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд.
Керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів -
у х в а л и л а:
Касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої та апеляційної інстанцій, задовольнити.
Постанову Приморського районного суду м. Одеси від 18 лютого 2009 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 26 лютого 2009 року щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд.
Судді: Гошовська Т.В. Драга В.П. Жук В.Г.