У Х В А Л А
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
Головуючого
Коновалова В.М.
суддів
за участю прокурора
Канигіної Г.В., Кривенди
О.В.
Парусова А.М.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 3 грудня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням першого заступника прокурора Вінницької області на постанову Замостянського районного суду м. Вінниці від 10 квітня 2009 року щодо ОСОБА_1
Цією постановою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 383 КК України на підставі п. "в" ст. 1, ст. 6 Закону України "Про амністію" від 12 грудня 2008 року, а кримінальну справу щодо нього закрито.
В апеляційному порядку зазначена постанова не переглядалася.
У касаційному поданні перший заступник прокурора Вінницької області, посилаючись на безпідставне звільнення ОСОБА_1 від відповідальності, внаслідок акту амністії, просить постанову скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, міркування прокурора, який підтримав касаційне подання, обговоривши його доводи та перевіривши кримінальну справу, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню, з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 12 Закону України "Про амністію" від 12 грудня 2008 року, дія цього Закону поширюється на осіб, які вчинили злочини до дня набрання ним чинності включно. Виходячи з ст. 17 зазначеного акту про амністію, останній набрав чинності 26 грудня 2008 року.
Як вбачається з обвинувального висновку, ОСОБА_1. обвинувачувався у тому, що він 20 січня 2009 року здійснив завідомо неправдиве повідомлення органу дізнання про вчинення злочину, тобто, у вчиненні злочину після набрання чинності Закону України "Про амністію" від 12 грудня 2008 року (660-17) , а тому дія цього Закону на ОСОБА_1 не поширюється.
За таких обставин, місцевий суд безпідставно звільнив ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності та закрив справу.
Виходячи з наведеного, постанова місцевого суду підлягає скасуванню, а справа направленню на новий судовий розгляд.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів,
У Х В А Л И Л А :
касаційне подання першого заступника прокурора Вінницької області задовольнити.
Постанову Замостянського районного суду м. Вінниці від 10 квітня 2009 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у той же суд.
С у д д і: Коновалов В.М. Канигіна Г.В. Кривенда О.В.