У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
Головуючого
Коновалова В.М.
суддів
за участю прокурора
Кривенди О.В., Канигіної
Г.В.
Сорокіної О.А.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 26 листопада 2009 року матеріали провадження за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції на постанову Приморського районного суду м. Одеси від 16 лютого 2009 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 26 лютого 2009 року.
Постановою прокурора відділу захисту прав і свобод громадян і інтересів держави управління нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті прокуратури Одеської області від 11 грудня 2008 року було порушено кримінальну справу за фактом службового підроблення службовими особами ПП "Сімплбуд" за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.
Як зазначено у постанові, з метою отримання ліцензії на право проведення будівельної діяльності службові особи ПП "Сімплбуд" 30.08.2007 року звернулися до Одеської обласної державної адміністрації із заявою, до якої долучили засвідчені у приватних нотаріусів необхідні документи, у тому числі нотаріально засвідчені дипломи інженерно-технічних працівників, які ніколи не працювали в ПП "Сімплбуд" та неправдиві відомості про працівників підприємства, на підставі яких, ПП "Сімплбуд" було надано ліцензію серії АВ № 364071 від 31.08.2007 року.
Постановою Приморського районного суду м. Одеси від 16 лютого 2009 року за скаргою директора ПП "Симплбуд" ОСОБА_1 зазначену постанову скасовано та відмовлено в порушенні кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 366 КК України.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 26 лютого 2009 року постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування постанови та ухвали Апеляційного суду, як незаконних й необґрунтованих, постановлених з істотним порушенням норм кримінально-процесуального закону та направлення матеріалів провадження на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, міркування прокурора, яка підтримала касаційне подання, обговоривши його доводи та перевіривши матеріали провадження, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню.
Згідно з вимогами ст. 236-8 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, суд повинен перевіряти наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Зокрема, суд повинен перевіряти, чи були наявними на час порушення справи передбачені ч. 1 ст. 94 КПК України приводи; чи мала особа, яка порушила справу, достатньо даних, що вказували на наявність ознак злочину (ч. 2 ст. 94 КПК України); чи компетентна особа прийняла рішення про порушення кримінальної справи і чи було додержано нею встановлений для цього порядок (ст. 98 КПК України).
Розглядаючи скаргу ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи, місцевий суд зазначених вимог закону не дотримався, належним чином не перевірив наявність приводів та підстав для порушення кримінальної справи та фактично вдався до оцінки доказів по справі, що допустимо лише при розгляді справи по суті.
Крім того, як видно з матеріалів провадження, предметом розгляду суду була постанова про порушення кримінальної справи за фактом службового підроблення службовими особами ПП "Сімплбуд" за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України. Разом з тим, суд, скасовуючи постанову прокурора, відмовив в порушенні кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 366 КК України.
За таких обставин, постанова суду підлягає скасуванню. Оскільки Апеляційний суд залишив поза увагою порушення, допущені місцевим судом, то підлягає скасуванню і ухвала Апеляційного суду.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів,
У Х В А Л И Л А :
касаційне подання прокурора задовольнити.
Постанову Приморського районного суду м. Одеси від 16 лютого 2009 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 26 лютого 2009 року скасувати, а матеріали провадження, порушеного за скаргою ОСОБА_1 на постанову прокурора відділу захисту прав і свобод громадян і інтересів держави управління нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті прокуратури Одеської області від 11 грудня 2008 року про порушення кримінальної справи за фактом службового підроблення службовими особами ПП "Сімплбуд" за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, направити на новий судовий розгляд у той же суд.
С у д д і : Коновалов В.М. Канигіна Г.В. Кривенда О.В.