У Х В А Л А
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Короткевича М.Є.,
суддів
Гриціва М.І. та Прокопенка
О.Б.,
розглянувши у судовому засіданні у м. Києві 24 листопада 2009 року справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Кіровського районного суду м. Донецька від 30 березня 2009 року щодо ОСОБА_1,
у с т а н о в и л а:
вироком суду
ОСОБА_1
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженку та жительку м. Макіївки
Донецької області, таку, що не має судимості,
засуджено за ч.2 ст. 309 КК України до позбавлення волі на строк три роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком два роки.
Відповідно до ст. 76 КК України на ОСОБА_1 покладено обов’язки не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи, повідомляти цей орган про зміну місця проживання чи роботи та періодично з’являтися для реєстрації.
Постановлено стягнути із ОСОБА_1 у доход держави 1 164 грн. 72 коп. судових витрат.
Вирішено питання про речові докази.
В апеляційній інстанції вирок щодо ОСОБА_1 не переглядався.
Як визнав суд, 18 лютого 2008 року приблизно о 21 годині ОСОБА_1 перебуваючи біля нічного клубу "Пінта" у Будьоновському районі м. Донецька, у невстановленої особи незаконно придбала психотропну речовину – МДМА (3,4 - метилендіоксиметамфетамін) та психотропну речовину, обсяг якої обмежено – амфетамін у невстановленій кількості, після чого перенесла вказану психотропну речовину до автомобіля "Сузукі Свіфт", де зберігала та перевозила без мети збуту.
19 лютого 2008 року у період часу з 16 години 10 хвилин до 17 години 20 хвилин, під час обшуку в автомобілі засудженої - "Сузукі Свіфт", співробітниками міліції було виявлено та вилучено 9 таблеток масою 2,104 г, що містять психотропну речовину МДАМА (3,4 - метилендіоксиметамфетамін) в кількості 0,410г, пакунки із порошкоподібною речовиною, що містить у собі психотропну речовину, обіг якої обмежено – амфетамін, загальною масою 7,584г, тобто у великих розмірах. Вказану психотропну речовину ОСОБА_1 незаконно придбала, перевозила та зберігала для особистого вживання, без мети збуту.
У касаційному поданні прокурор просить вирок суду щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на нове розслідування, у зв’язку із неправильним застосуванням кримінального закону та м’якістю призначеного покарання.
Прокурор вказує, що великий розмір вилученої у засудженої психотропної речовини вказує на наявність у ОСОБА_1 умислу на незаконний збут цієї речовини. Вважає, що дії винної необхідно кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ст. 309 та ст. 307 КК України. Крім того, прокурор у касаційному поданні вказує, що суд безпідставно звільнив ОСОБА_1 від відбування покарання, не врахувавши тяжкість вчиненого злочину та ступінь його негативних наслідків.
Прокурор також зазначає, що суд безпідставно кваліфікував дії ОСОБА_1 як незаконне придбання, зберігання та перевезення особливо небезпечної психотропної речовини, оскільки диспозиція ч.2 ст. 309 КК України не містить такої кваліфікуючої ознаки, як особливо небезпечна психотропна речовина та необґрунтовано вказав у резолютивній частині вироку про звільнення ОСОБА_1 від відбування основного покарання, адже воно їй не призначалося.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає за необхідне призначити справу до розгляду у касаційному порядку, із дотриманням вимог ст. 389 КПК України.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
кримінальну справу щодо ОСОБА_1 призначити до касаційного розгляду у Верховному Суді України на 10 годину 22 грудня 2009 року, про що повідомити, засуджену, її захисника та прокурора.
С у д д і: Короткевич М.Є. Гриців М.І. Прокопенко О.Б.