У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Пивовара В.Ф.
суддів
Шевченко Т.В., Шаповалової
О.А.
за участю прокурора
Колесниченка О.В.
та представника особи, за заявою
якої порушено справу
ОСОБА_1
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 19 листопада 2009 року матеріали справи за касаційною скаргою особи, за заявою якої порушено кримінальну справу–ОСОБА_2 на судові рішення у даній справі.
Постановою Ленінського районного суду м.Севастополя від 27 березня 2009 року за скаргою ОСОБА_3 скасовано постанову органу досудового слідства від 13 лютого 2009 року про порушення кримінальної справи за фактом вчинення невстановленими особами шахрайських дій за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України, а в порушенні кримінальної справи відмовлено.
Ухвалою Апеляційного суду м.Севастополя від 29 квітня 2009 року постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 порушує питання про скасування судових рішень, посилаючись на істотні порушення вимог кримінально-процесуального законодавства під час розгляду справи в судах першої та апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідача, думку прокурора про законність та обгрунтованість судових рішень, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що така підлягає задоволенню.
З постанови про порушення кримінальної справи вбачається, що в період часу з 11 по 17 вересня 2008 року, невстановлені особи, шляхом обману і заниження дійсної вартості майна, заволоділи об`єктом нерухомого майна-комплексом ВАТ "Універсам "Бріз", що розташований по вул.Косарева,1 у м.Севастополі, який продали ТОВ "Віртус і К", спричинивши акціонерам ВАТ "Універсам "Бріз" матеріальну шкоду на суму не менше 100 000 грн.
Місцевий суд, скасовуючи постанову про порушення кримінальної справи, послався на те, що у справі є нескасована постанова органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи від 12 грудня 2008 року по тому ж факту. Проте, суд не врахував, що вказана постанова про відмову в порушенні кримінальної справи винесена щодо конкретних осіб, а постанова про порушення кримінальної справи-по факту вчинення шахрайських дій за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України, що не може свідчити про винесення цих постанов по одному і тому ж факту.
Крім того, колегія суддів враховує також те, що представник особи, за заявою якої порушено справу, - ОСОБА_1 надав суду касаційної інстанції належно завірену копію постанови прокурора відділу прокуратури м.Севастополя Троцького В.Н. від 8 січня 2009 року про скасування постанови органу дізнання від 25 грудня 2008 року про відмову в порушенні кримінальної справи.
За таких обставин, судові рішення у зв`язку з істотним порушенням кримінально-процесуального законодавства підлягають скасуванню з направленням справи на новий судовий розгляд.
При новому розгляді справи суду необхідно виконати вимоги ст. 236-8 КПК України і постановити обгрунтоване рішення з дотриманням вимог кримінально-процесуального законодавства.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів,
ухвалила:
касаційну скаргу особи, за заявою якої порушено справу-ОСОБА_2 задовольнити.
Постанову Ленінського районного суду м.Севастополя від 27 березня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду м.Севастополя від 29 квітня 2009 року за скаргою ОСОБА_3 скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд.
C у д д і : Пивовар В.Ф. Шевченко Т.В. Шаповалова О.А.