У х в а л а
і м е н е м У к р а ї н и
Колегія суддів судової палати з кримінальних справ Верховного Суду України у складі:
головуючого - Драги В.П.
суддів – Гошовської Т.В., Жука В.Г.
за участю прокурора – Брянцева В.Л.
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 19 листопада 2009р. кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на постанову апеляційного суду Луганської області від 12 жовтня 2009р., якою кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_1 за ст.ст. 115 ч.2 п.п.4, 6, 12 та 187 ч.4 КК України повернуто на додаткове розслідування.
ОСОБА_1 органами досудового слідства пред’явлено обвинувачення у тому, що 26 квітня 2009р. після 23 год. він та ОСОБА_2, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння у будинку у с. Троїцьке Попаснянського району Луганської області, за попередньою змовою між собою вчинили розбійний напад на ОСОБА_3, під час якого з корисливих мотивів та з особливою жорстокістю умисно вбили потерпілого.
При попередньому розгляді справи суд дійшов висновку про те, що цю справу неможливо розглянути без об’єднання її в одне провадження з кримінальною справою по обвинуваченню ОСОБА_2, а тому повернув її на додаткове розслідування.
В касаційному поданні з посиланням на необгрунтованість повернення судом справи на додаткове розслідування порушене питання про скасування постанови з направленням справи на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.
Як вбачається із матеріалів справи, суд сам міг вжити передбачених законом заходів для об’єднання даної справи в одне провадження з кримінальною справою по обвинуваченню ОСОБА_2, а не повертати її з цих підстав на додаткове розслідування.
Виходячи з цього, таке рішення суду слід визнати необгрунтованим.
Отже, постанова суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий судовий розгляд зі стадії її попереднього розгляду.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів-
У Х В А Л И Л А :
Касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, задовольнити.
Постанову апеляційного суду Луганської області від 12 жовтня 2009р. скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд зі стадії її попереднього розгляду.
Судді: Гошовська Т.В. Драга В.П. Жук В.Г.