У Х В А Л А
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
Федченка О.С.,
суддів
Прокопенка О.Б. і Школярова В.Ф.,
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 17 листопада 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції на вирок Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 02 грудня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 05 лютого 2009 року.
Вирком місцевого суду
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця с. Тополине Високопільського району Херсонської області,
жителя м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, такого, що не має судимості,
засуджено до позбавлення волі:
- за ч.2 ст. 186 КК України на чотири роки;
- за ч.2 ст. 187 КК України із застосуванням ст. 69 КК України на п’ять років.
На підставі ст. 70 КК України ОСОБА_1. за сукупністю злочинів остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі на п’ять років.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком два роки. На засудженого покладені обов’язки, передбачені ст. 76 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 05 лютого 2009 року апеляцію прокурора про безпідставне звільнення ОСОБА_1 від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України, залишено без задоволення, а вирок Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу від 02 грудня 2008 року - без зміни.
Як визнав суд, 23 серпня 2006 року приблизно о 03 годині 15 хвилин, ОСОБА_1., за попередньою змовою із засудженими вироком Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2008 року ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_4 та ОСОБА_5, перебуваючи біля будинку №50 по вул. Тухачевського у м. Кривому Розі, із застосуванням насильства, що не є небезпечним для життя і здоров’я потерпілих, відкрито заволоділи майном ОСОБА_7 на суму 1 768 грн., ОСОБА_8на суму 3 182 грн. та ОСОБА_9. на суму 720 грн. 40 коп.
Крім того, цієї ж ночі приблизно о 04 годині 25 хвилин, ОСОБА_1 за попередньою змовою із ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, перебуваючи біля будинку №23 по вул. Тухачевського у м. Кривому Розі, із застосуванням насильства, небезпечного для життя та здоров’я потерпілого, заволоділи майном ОСОБА_6 на суму 1 080 грн.
У касаційному поданні прокурор, не оспорюючи доведеність винності ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, за які його засуджено та кваліфікацію злочинних дій, просить судові рішення щодо нього скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд. Прокурор вказує про безпідставне звільнення винного від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України, що призвело до призначення ОСОБА_1 покарання, що не відповідає тяжкості вчинених злочинів та даним про особу засудженого внаслідок м’якості.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає за необхідне призначити справу до розгляду у касаційному порядку, із дотриманням вимог ст. 389 КПК України.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
кримінальну справу щодо ОСОБА_1 призначити до касаційного розгляду у Верховному Суді України на 10 годину 22 грудня 2009 року, про що повідомити прокурору, засудженому, його захиснику та потерпілим.
С у д д і:
Федченко О.С. Прокопенко О.Б. Школяров В.Ф.