ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
29 жовтня 2015 року м. Київ К/9991/39988/12
Вищий адміністративний суд України в складі колегії суддів:
головуючого: Штульман І.В. (доповідач), суддів: Амєліна С.Є., Бутенка В.І., -
провівши в порядку касаційного провадження попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим про зобов'язання провести перерахунок пенсії, за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим на постанову Красногвардійського районного суду Автономної Республіки Крим від 21 жовтня 2011 року та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 22 травня 2012 року, -
встановив:
У жовтні 2011 року ОСОБА_4 звернувся в суд з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим про зобов'язання провести перерахунок пенсії.
Постановою Красногвардійського районного суду Автономної Республіки Крим від 21 жовтня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 22 травня 2012 року, позовні вимоги задоволено. Визнано протиправною відмову Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим обчислити ОСОБА_4 пенсію на підставі довідки від 20 липня 2011 року № 20 про заробітну плату за період з 1 січня 1984 року по 31 грудня 1988 року в племптахорадгоспі-репродукторі "Дубровський", видану Колективним сільськогосподарським птахівничим пайовим підприємством "Дубровське". Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим обчислити позивачеві пенсію на підставі вказаної довідки.
Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Красногвардійського районного суду Автономної Республіки Крим від 21 жовтня 2011 року та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 22 травня 2012 року і направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Згідно частини 1 статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Судами встановлено, що ОСОБА_4 працював у племптахорадгоспі-репродукторі "Дубровський". Колективне сільськогосподарське птахівниче пайове підприємство "Дубровське" є правонаступником Відкритого акціонерного товариства "Дубровський", яке, в свою чергу, є правонаступником племптахорадгоспу-репродуктору "Дубровський".
Згідно з архівною довідкою від 11 лютого 2008 року № 0-1 в результаті пожежі, яка сталася в ніч з 23 на 24 листопада 2001 року, документи по особовому складу племптахорадгоспу-репродукторі "Дубровський" знищені.
Відповідно до архівної довідки від 21 квітня 2008 року № 0-2 племптахорадгосп "Октябрський" та племптахорадгосп-репродуктор "Дубровський" у період з 1973 по 1996 роки відносились до одного Кримського виробничого об'єднання з птахівництва "Кримптахопром".
13 липня 2011 року Сільськогосподарське підприємство "Октябрське" видало Колективному сільськогосподарському птахівничому пайовому підприємству "Дубровське" довідку № 478 про заробітну плату маляра, працюючого в племптахорадгоспі "Октябрський" у період з 1 січня 1984 року по 31 грудня 1988 року.
На підставі цієї довідки Колективне сільськогосподарське птахівниче пайове підприємство "Дубровське" видало ОСОБА_4 довідку від 20 липня 2011 року № 20 про заробітну плату для обчислення пенсії за період з січня 1984 року по грудень 1988 року. Закон України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року № 1788-XII (1788-12) (далі - Закон № 1788-XII (1788-12) ) відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) гарантує всім непрацездатним громадянам України право на матеріальне забезпечення за рахунок суспільних фондів споживання шляхом надання трудових і соціальних пенсій. Закон спрямований на те, щоб повніше враховувалася суспільно корисна праця як джерело зростання добробуту народу і кожної людини, встановлює єдність умов і норм пенсійного забезпечення робітників, членів колгоспів та інших категорій трудящих. Закон гарантує соціальну захищеність пенсіонерів шляхом встановлення пенсій на рівні, орієнтованому на прожитковий мінімум, а також регулярного перегляду їх розмірів у зв'язку із збільшенням розміру мінімального споживчого бюджету і підвищенням ефективності економіки республіки. Постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2006 року № 919 (919-2006-п) був затверджений Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії у разі втрати документів про її нарахування та виплату (далі - Порядок), який запроваджує механізм визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії у разі втрати первинних документів про нарахування та виплату підприємствами, установами, організаціями заробітної плати (доходу) за основним місцем роботи застрахованої особи за період страхового стажу до 1 липня 2000 року у зв'язку із стихійним лихом, аваріями, катастрофами або з інших незалежних від застрахованої особи обставин.
За приписами пункту 3 Порядку за період до 1 січня 1998 року та у разі відсутності даних у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів заробітна плата (дохід) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який враховується при обчисленні пенсії, визначається за наявності підприємства, установи, організації, де працювала особа, або їх правонаступника - виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації, що склалася у кожному місяці роботи, за який втрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу). За відсутності на підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника відповідної професії (посади) заробітна плата визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника. Довідка про середню заробітну плату за відповідною або аналогічною їй професією (посадою) надається підприємством, установою, організацією, де працює (працювала) особа, або їх правонаступником.
Згідно частини 1 статті 101 Закону № 1788-XII органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі.
Враховуючи вищезазначені норми права та встановлені судами обставини цієї справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про задоволення позовних вимог ОСОБА_4
Доводи, викладені в касаційній скарзі, не спростовують встановлених судами обставин справи та їх висновку, підстави для призначення справи до розгляду в судовому засіданні відсутні.
Відповідно до частини 3 статті 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Згідно частини 1 статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
у х в а л и в :
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим - залишити без задоволення.
Постанову Красногвардійського районного суду Автономної Республіки Крим від 21 жовтня 2011 року та ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 22 травня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі Автономної Республіки Крим про зобов'язання провести перерахунок пенсії - залишити без змін.
ухвала оскарженню не підлягає, може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строк та у порядку, визначеними статтями 237- 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий:
Судді:
Штульман І.В.
Амєлін С.Є.
Бутенко В.І.