ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
29 жовтня 2015 року м. Київ К/9991/16785/12
Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:
Черпака Ю.К. (судді-доповідача), Головчук С.В., Ліпського Д.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу
за позовом ОСОБА_4 до Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Харківській області про зобов'язання вчинити дії,
за касаційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2012 року,
встановив:
В лютому 2011 року ОСОБА_4 звернувся з позовом до Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Харківській області про зобов'язання провести доплату грошового утримання до встановленого рівня мінімальної заробітної плати за період з 19.05.2008 р. по 05.11.2009 р.
Позов обґрунтував тим, що на виконання постанови Харківського окружного адміністративного суду від 26.11.2009 р., яка набрала законної сили 12.08.2010 р., відповідач виплатив йому грошове утримання за час відсторонення від посади з 19.05.2008 р. по 05.11.2009 р. в розмірі 4808,83 грн, виходячи з місячного грошового забезпечення в розмірі 293,75 грн. Проте нарахована сума грошового забезпечення в місяць є меншою за законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати, що в силу статті 3 Закону України "Про оплату праці" є підставою для проведення відповідної доплати.
Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 8 серпня 2011 року позов задоволено.
Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2012 року скасовано постанову суду першої інстанції та залишено позовну заяву без розгляду у зв'язку з пропуском позивачем без поважних причин місячного строку звернення до адміністративного суду, встановленого частиною третьою статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України (2747-15) ).
У касаційній скарзі ОСОБА_4, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, просить скасувати ухвалене ним рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню.
Виходячи з положень частин першої і третьої статті 99 КАС України, строки звернення до адміністративного суду для захисту прав, свобод чи інтересів встановлюються цим Кодексом та іншими законами.
Частиною третьою статті 99 КАС України передбачено місячний строк для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.
Водночас, згідно з частиною другою статті 233 Кодексу законів про працю України, яка визначає строки звернення до суду за вирішенням трудового спору, в разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.
Конституційний Суд України в рішенні від 15.10.2013 р. № 8-рп/2013 (v008p710-13) дійшов висновку, що у випадку порушення роботодавцем законодавства про оплату праці не обмежується будь-яким строком звернення працівника до суду з позовом про стягнення заробітної плати, що йому належить, тобто усіх виплат, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій, встановлених законодавством, незалежно від того, чи було здійснене роботодавцем нарахування таких виплат.
З огляду на викладене позовні вимоги ОСОБА_4 про проведення доплати до грошового забезпечення за час його перебування на публічній службі не обмежуються будь-яким строком.
Таким чином, рішення суду апеляційної інстанції про залишення позовної заяви без розгляду не ґрунтується на правильному застосуванні норм матеріального і процесуального права.
За правилами статті 227 КАС України наведене є підставою для скасування рішення суду апеляційної інстанції та направлення справи для продовження апеляційного розгляду по суті позовних вимог.
Керуючись статтями 222, 223, 227, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
ухвалив:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити частково.
Скасувати ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2012 року, а справу направити до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.
ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та оскарженню не підлягає.
Судді:
Черпак Ю.К.
Головчук С.В.
Ліпський Д.В.