У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Верещак
В.М.,
суддів
Канигіної
Г.В. та Пошви Б.М.,
за участю
прокурора
Морозової
С.Ю.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 11 вересня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 червня 2007 року,
в с т а н о в и л а:
зазначеним вироком:
ОСОБА_1, 1986 року народження, раніше несудимого,-
засуджено за ч.4 ст. 296 КК України на 3 роки 6 місяців позбавлення волі;
- за ч.1 ст. 129 КК України на 2 роки обмеження волі.
На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначено покарання у виді 3 років 6 місяців позбавлення волі.
На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.
ОСОБА_1 визнаний винним у тому, що він 6 лютого 2007 року, близько 19 години 50 хвилин, біля кімнати НОМЕР_1, що у гуртожитку АДРЕСА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, безпричинно став чіплятися до ОСОБА_2 Після того як потерпілому ОСОБА_3 вдалося завести Курносова у кімнату НОМЕР_2, ОСОБА_1 також зайшов у цю кімнату, де став настирливо приставати до ОСОБА_3 висловлюючи претензії з приводу його зачіски, та вдарив один раз кулаком в обличчя ОСОБА_3. В результаті чого виникла бійка, в ході якої ОСОБА_1 пошкодив ОСОБА_3 кофту. ОСОБА_1ко не реагував на вимоги ОСОБА_3 та ОСОБА_4 припинити протиправні дії і вийти з кімнати, однак загальними зусиллями їм вдалось його випроводити. Проте ОСОБА_1 став стукати у вхідні двері кімнати НОМЕР_2, вимагати дати йому можливість поговорити з ОСОБА_3. При цьому ОСОБА_1ко непомітно для присутніх, взяв в кімнаті НОМЕР_1, в якій мешкає його знайома ОСОБА_4, кухонний ніж і зайшовши в кімнату НОМЕР_2. Наблизившись до ОСОБА_3, ОСОБА_1 приставив ніж лезом до шиї потерпілого, висловлюючи погрози вбивством на його адресу, які були сприйняті останнім та всіма присутніми в кімнаті реально. Продовжуючи хуліганські дії, ОСОБА_1 замахнувся ножем у напрямку обличчя ОСОБА_2, але зупинив ніж біля очей останнього, висловлюючи погрози вбивством, які також були сприйняті потерпілим реально. Після цього ОСОБА_1, застосовуючи фізичне насилля, приставивши ніж до шиї ОСОБА_2, вивів його і ОСОБА_3 на вулицю, висловлюючи по дорозі наміри постригти їх та погрози вбивством, які супроводжувалися погрожуючими жестами ножем, а також наніс кілька ударів рукою в обличчя ОСОБА_3 та ОСОБА_2.
В апеляційній інстанції справа не розглядалась.
У касаційному поданні заступник прокурора Донецької області просить судове рішення змінити: виключити із вироку вказівку суду про визнання ОСОБА_1 винним за ч.1 ст. 129 КК України та відповідно посилання суду на ч. 1 ст. 70 КК України при призначенні йому остаточного покарання за сукупністю злочинів.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційного подання та касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з наступних підстав.
За змістом Закону такі дії як погроза вбивством характеризують особливу зухвалість, тобто одну із ознак грубого порушення громадського порядку і додаткової кваліфікації за ст. 129 КК України не потребує.
Отже вирок Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 червня 2007 року підлягає зміні у зв'язку з неправильним застосуванням закону.
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Вирок Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 26 червня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити: виключити з вироку вказівку про визнання ОСОБА_1 винним та засудження за ст. 129 ч.1 КК України та посилання суду на ч.1 ст. 70 КК України при призначені йому покарання. Вважати ОСОБА_1 засудженим за ч.4 ст. 296 КК України на 3 роки 6 місяців позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільненим від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки
Судді: Верещак В.МА. Канигіна Г.В. Пошва Б.М.