У х в а л а
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Коротких О.А., Пекного С.Д.
розглянувши в судовому засіданні в м.Києві 29 січня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 22 грудня 2006 року та ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 5 червня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
вироком суду
ОСОБА_1,
IНФОРМАЦIЯ_1,
уродженця м.Кривого Рогу Дніпропетровської області,
громадянина України, неодноразово судимого, останнього разу 16.06.1998 року за ч.2 ст. 229-6 КК України (2341-14) на 3 роки позбавлення волі, звільненого у 2001 році,-
засуджено:
за ч.1 ст.115 КК України (2341-14) на 8 років позбавлення волі.
Ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області від 5 червня 2007 року зазначений вирок залишено без зміни.
ОСОБА_1 засуджено за те, що він 8 березня 2006 року у будинку АДРЕСА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, шляхом нанесення удару ножем в грудну клітку ОСОБА_2, вчинив умисне вбивство останнього.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 стверджує, що його дії слід кваліфікувати за ст.118 КК України (2341-14) і зазначає, що міра покарання є суворою, тому ставить питання про зміну постановлених щодо нього судових рішень.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.
Як видно з матеріалів справи, висновки суду про доведеність вчинення засудженим ОСОБА_1 вказаного злочину за викладених у вироку обставин стверджуються показаннями потерпілої ОСОБА_3 про те, що між її чоловіком ОСОБА_2 та засудженим ОСОБА_1 сталася сварка, в ході якої останній зайшов у кімнату, взяв кухонного ножа і повернувся на кухню, де перебував ОСОБА_2; сварка продовжувалася і через деякий час почула, як її чоловік вигукнув "Аня"; вийшовши на кухню, побачила ОСОБА_2 на підлозі без ознак життя. При цьому ОСОБА_1 на допомогу не кликав; свідків ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, даними протоколів огляду місця події та відтворення обстановки і обставин події, висновків судово-медичної експертизи, іншими зібраними по справі доказами.
Виходячи з фактичних обставин справи, суд правильно застосував щодо засудженого ОСОБА_1 кримінальний закон при кваліфікації його дій за ч.1 ст.115 КК України (2341-14) .
Призначене засудженому ОСОБА_1 покарання відповідає вимогам ст.65 КК України (2341-14) , оскільки його вид та строк визначено судом з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину і даним про його особу з яких убачається, що ОСОБА_1 неодноразово засуджувався, на шлях виправлення не став і знову вчинив особливо небезпечний злочин.
Порушень вимог кримінально-процесуального закону, які тягнуть скасування вироку по справі, не встановлено.
З наведеного вбачається, що передбачені законом підстави для призначення кримінальної справи до касаційного розгляду з повідомленням осіб, зазначених у ст.384 КПК України (1001-05) , відсутні.
Керуючись ст.394 КПК України (1001-05) , колегія суддів,-
у х в а л и л а :
у задоволенні касаційної скарги засудженого ОСОБА_1 відмовити.
с у д д і :
Синявський О.Г.
Коротких О.А.
Пекний С.Д.