ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 жовтня 2015 року м. Київ
5-4113СК15
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду
цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого - судді Бех М.О., суддів - Дембовського С.Г., Мороза М.А., перевіривши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Деснянського районного суду міста Чернігова від 21 січня 2015 року,
В С Т А Н О В И Л А:
Вироком Деснянського районного суду міста Чернігова від 21 січня 2015 року, залишеним без зміни ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області від 12 травня 2015 року, ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, та призначено за вказаною нормою кримінального закону покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 порушує питання про скасування судових рішень і призначення нового розгляду кримінального провадження у суді першої інстанції.
Перевіривши касаційну скаргу засудженого та долучені до неї копії судових рішень, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід залишити без руху.
Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі зазначаються вимоги особи, яка її подає, до суду касаційної інстанції, й обґрунтування таких вимог із зазначенням, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судових рішень.
Таке обґрунтування має узгоджуватися з положеннями ч. 1 ст. 438 КПК України, згідно з якими підставами для скасування або зміни судового рішення судом касаційної інстанції є: істотне порушення вимог кримінального процесуального закону; неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність; невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого.
Всупереч наведеним положенням закону, засуджений в обгрунтування своїх касаційних вимог не погоджується з даною судом оцінкою доказів, веде мову про те, що висновки суду не підтверджуються доказами, дослідженими під час судового розгляду, суд не взяв до уваги докази, які могли істотно вплинути на його висновки, і відхилив клопотання захисту про витребування певних відомостей.
Тобто по суті як на підставу для скасування судових рішень автор скарги посилається на невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження і неповноту судового розгляду, що не є предметом перевірки суду касаційної інстанції.
Зазначені недоліки касаційної скарги, до їх усунення у встановленому законом порядку, позбавляють суд можливості вирішити питання про відкриття касаційного провадження або відмову у його відкритті.
Згідно з ч. 1 ст. 429 КПК України суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбачених статтею 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня одержання ухвали особою, яка подала скаргу.
Враховуючи викладене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А:
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 залишити без руху.
Встановити засудженому ОСОБА_1 строк для усунення недоліків касаційної скарги - 10 днів з дня одержання копії зазначеної ухвали.
У разі неусунення недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, в установлений строк - скаргу повернути засудженому ОСОБА_1
ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Бех М.О.
Дембовський С.Г.
Мороз М.А.