ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 жовтня 2015 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
Головуючого Пойди М.Ф.,
суддів Зубара В.В., Кульбаби В.М.,
розглянула касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Овруцького районного суду Житомирської області від 08 квітня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Житомирської області від 20 серпня 2015 року щодо нього,
в с т а н о в и л а :
Вироком Овруцького районного суду Житомирської області від 08 квітня 2015 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених п.п. 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 289, ч. 2 ст. 194, ч. 3 ст. 357 КК України та призначено покарання, із застосуванням ч. 1 ст. 70 КК України, у виді позбавлення волі на строк 12 років з конфіскацією всього належного йому майна.
Ухвалою Апеляційного суду Житомирської області від 20 серпня 2015 року вирок суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджений не погоджується із судовими рішеннями постановленими відносно нього та ставить питання про їх перегляд у касаційному порядку.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши відповідність касаційної скарги вимогам закону, колегія суддів дійшла висновку, що її слід залишити без руху, встановивши строк для усунення недоліків.
Зміст касаційної скарги повинен відповідати вимогам ч. 2 ст. 427 КПК України, зокрема, у ній зазначаються вимоги особи до суду та їх обґрунтування, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення.
Разом з тим, вказаних вимог закону ОСОБА_1 не дотримався.
Так, касаційна скарга засудженого не містить обґрунтувань допущених судами першої та апеляційної інстанцій істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність (ст.ст. 412- 413 КПК України) та доводів щодо несправедливості призначеного йому покарання через суворість (ст. 414 КПК України), що є підставою для касаційного провадження.
Поміж іншого, посилання засудженого на неповноту досудового слідства у кримінальному провадженні відносно нього, у відповідності до ст. 438 КПК України, не є підставою для перегляду судових рішень у касаційному порядку.
Прохання ОСОБА_1 до суду не узгоджується з положеннями ст. 436 КПК України, якою передбачено повноваження суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги.
Більше того, всупереч ч. 5 ст. 427 КПК України, до касаційної скарги не долучено копій судових рішень, що оскаржуються, завірених у відповідності до вимог інструкції з діловодства.
Зазначені недоліки позбавляють колегію суддів можливості прийняти відповідне процесуальне рішення.
Як визначено ч. 1 ст. 429 КПК України суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбачених статтею 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала касаційну скаргу.
Враховуючи наведене та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Овруцького районного суду Житомирської області від 08 квітня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Житомирської області від 20 серпня 2015 року щодо нього залишити без руху.
Для усунення недоліків встановити засудженому п'ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали.
У разі не усунення недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, в установлений строк, така скарга повертається особі, яка її подала.
ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Зубар В.В.
Кульбаба В.М.
Пойда М.Ф.