ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Марчук Н.О.,
суддів: Лагнюка М.М., Суржка А.В.,
розглянувши в м. Києві 23 жовтня 2015 року касаційну скаргу обвинуваченого ОСОБА_1 на ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернігівської області від 10 липня 2015 року,
в с т а н о в и л а:
ухвалою Новозаводського районного суду м. Чернігова від 10 липня 2015 року обвинувальний акт про обвинувачення ОСОБА_1 за ч.ч. 3, 4, 5 ст. 191 КК України повернуто прокурору як такий, що не відповідає вимогам ст. 291 КПК України.
Ухвалою апеляційного суду зазначену ухвалу суду першої інстанції скасовано, та призначено новий розгляд матеріалів кримінального провадження у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі обвинувачений просить ухвалу апеляційного суду скасувати та зупинити її дію.
Згідно з вимогами ч. 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим кодексом.
Як убачається зі змісту оскаржуваного судового рішення, ухвалу районного суду скасовано, призначено новий розгляд у суді першої інстанції, отже ухвала апеляційного суду не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню, а тому не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 слід відмовити.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити обвинуваченому ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернігівської області від 10 липня 2015 року.
ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Н.О. Марчук
М.М. Лагнюк
А.В. Суржок