ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Чуйко О.Г., суддів: Дембовського С.Г., Наставного В.В., розглянувши в судовому засіданні 21 жовтня 2015 року в м. Києві касаційну скаргу обвинуваченого ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 вересня 2015 року,
в с т а н о в и л а :
Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 червня 2015 року обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 276 КК України, внесеного до ЄРДР за № 12013042030000091, повернуто прокурору Павлоградської міжрайонної прокуратури Дніпропетровської області для усунення виявлених недоліків.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 вересня 2015 року ухвалу Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 червня 2015 року скасовано і призначено новий розгляд у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі обвинувачений ОСОБА_4 порушує питання про скасування ухвали апеляційного суду та призначення нового розгляду у суді апеляційної інстанції.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши долучені до скарги копії судових рішень та інші матеріали, обговоривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних підстав.
Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Відповідно до ч. 1 ст. 424 КПК України в касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або про відмову в застосуванні заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду у апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Враховуючи ту обставину, що ухвалою апеляційного суду ухвалу місцевого суду скасовано та призначено новий розгляд у суді першої інстанції, судове рішення не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції, а тому у відкритті касаційного провадження слід відмовити.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою обвинуваченого ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 вересня 2015 року.
ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
СУДДІ:
О.Г. Чуйко
С.Г. Дембовський
В.В. Наставний