ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 жовтня 2015 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
у складі колегії:
головуючого Вільгушинського М. Й.,
суддів: Дембовського С. Г., Мороза М. А.,
розглянувши касаційну скаргу та клопотання, додане до неї, засудженого ОСОБА_1 на вирок Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 14 листопада 2014 року щодо нього,
в с т а н о в и в:
Із матеріалів, долучених до касаційної скарги вбачається, що вироком Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 14 листопада 2014 року ОСОБА_1 засуджено за ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ст. 70 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки і 2 місяці.
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 16 липня 2015 року відмовлено ОСОБА_1 у задоволенні його клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження вказаного вироку місцевого суду, а апеляційну скаргу повернуто.
За змістом касаційної скарги та клопотання ОСОБА_1 посилається на незаконність та необґрунтованість вироку місцевого суду щодо нього, а також просить поновити йому строки апеляційного оскарження вказаного судового рішення.
07 серпня 2015 року ОСОБА_1 подав до суду касаційної інстанції касаційну скаргу, яку ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 20 серпня 2015 року було залишено без руху та надано п'ятнадцятиденний строк на усунення недоліків.
Звертаючись повторно до суду касаційної інстанції, засуджений ОСОБА_1 на виконання вимог ухвали суду касаційної інстанції від 20 серпня 2015 року подав касаційну скаргу та клопотання, у яких просить перевірити вирок Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 14 листопада 2014 року щодо нього, який, із врахуванням вимог ч. 1 ст. 424 КПК України, не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції, оскільки дане судове рішення не переглядалося в суді апеляційної інстанції та набрало законної сили.
Одночасно у скарзі та клопотанні ОСОБА_1 не оскаржує ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 16 липня 2015 року, якою йому відмовлено у задоволенні клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження вказаного вироку місцевого суду, а апеляційну скаргу повернуто.
Також вимога ОСОБА_1 про поновлення йому строку апеляційного оскарження вироку місцевого суду щодо нього не належить до повноважень суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги.
Тобто ОСОБА_1 не усунув в установлений строк недоліки касаційної скарги, яку було залишено без руху, а тому касаційна скарга підлягає поверненню відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК України.
Керуючись п. 1 ч. 3 ст. 429 Кримінального процесуального кодексу України,
п о с т а н о в и в:
Повернути касаційну скаргу та клопотання засудженого ОСОБА_1 на вирок Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 14 листопада 2014 року щодо нього.
ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
М. Й. Вільгушинський
С. Г. Дембовський
М. А. Мороз