ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Дембовського С. Г., суддів Наставного В. В. і Чуйко О. Г., розглянувши в судовому засіданні 21 жовтня 2015 року в м. Києві касаційну скаргу захисника ОСОБА_4 в інтересах засудженого ОСОБА_5 на вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 18 травня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2015 року,
в с т а н о в и в:
Зазначеним вироком засуджено
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, такого, що не має судимості, за ч. 1 ст. 186 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік.
На підставі ст. 76 КК України протягом іспитового строку покладено обов'язки не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти цей орган про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з'являтися для реєстрації.
Згідно з вироком суду, ОСОБА_5 визнано винуватим та засуджено за те, що він 9 червня 2014 року близько 21.00 години, на сходовому майданчику біля квартири АДРЕСА_1, маючи умисел на заволодіння чужим майном, зірвав із шиї ОСОБА_6 ланцюг з хрестиком, спричинивши потерпілій матеріальну шкоду на суму 680 грн. 88 коп.
Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2015 року вирок щодо ОСОБА_6 залишено без зміни.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_4, що діє в інтересах засудженого ОСОБА_5, порушує питання про скасування судових рішень та призначення нового судового розгляду у зв'язку з невідповідністю висновків суду фактичним обставинам справи та істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. Зазначає, що доказів винуватості ОСОБА_5 матеріали кримінального провадження не містять, а судові рішення ґрунтується на припущеннях та доказах, отриманих незаконним шляхом.
Перевіривши доводи касаційної скарги, долучені до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити, виходячи з наступного.
Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів убачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Висновок суду про доведеність винуватості ОСОБА_5 у вчинені зазначеного у вироку злочину ґрунтується на сукупності зібраних під час досудового розслідування та ретельно досліджених судом доказах, яким дана належна оцінка.
Як убачається з копій судових рішень, винуватість засудженого підтверджується показаннями потерпілої ОСОБА_6, яка в судовому засіданні детально розповіла про обставини вчинення щодо неї грабежу ОСОБА_5
Окрім того, вина засудженого підтверджується показаннями свідків та даними, що містяться у протоколах слідчих дій і сумніву в їх достовірності не має.
Ці та інші наведені у вироку суду докази переконливо свідчать про те, що ОСОБА_5 винуватий у вчиненні злочину, за який його засуджено, і цей висновок умотивований.
При перевірці судових рішень встановлено, що судом досліджені всі обставини, з'ясування яких могло мати істотне значення для правильного її вирішення. Проявів упередженості щодо ОСОБА_5 під час судового розгляду не виявлено.
Дії ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 186 КК України кваліфіковано правильно.
Суд, призначаючи ОСОБА_5 покарання, дотримався вимог ст. 65 КК України, врахувавши ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення та дані про особу винного. Призначене покарання є необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження вчинення нових злочинів.
Доводи, наведенні у касаційній скарзі захисника ОСОБА_4 про недоведеність вини його підзахисного у вчиненні кримінального правопорушення, істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та порушення права на захист, аналогічні доводам апеляційної скарги засудженого ОСОБА_5, були предметом перевірки апеляційного суду та вони обґрунтовано визнанні безпідставними. Суд 2-ї інстанції навів у ухвалі переконливі мотиви про відсутність підстав для закриття кримінального провадження.
Із таким висновком погоджується колегія суддів і не знаходить підстав для скасування судових рішень, як про це ставить питання у касаційній скарзі захисник ОСОБА_4
За таких обставин, суд касаційної інстанції вважає, що у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника слід відмовити.
Враховуючи викладене та керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України,
п о с т а н о в и в:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника ОСОБА_4 в інтересах засудженого ОСОБА_5 на вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 18 травня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 30 липня 2015 року.
ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
С. Г. Дембовський
В. В. Наставний
О. Г. Чуйко
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД
УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ
ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
вул. П. Орлика, 4а, м. Київ, 01043 ; код ЄДРПОУ 37317811
5-6050 ск 15
ОСОБА_4
АДРЕСА_2, 69091
Відповідно до вимог ч.2 ст. 428 КПК України надсилаємо копію ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про відмову у відкритті касаційного провадження за скаргою захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_5
Додаток: на арк.
Суддя
С. Г. Дембовський
Вик.: Савіцький О.Ф. 20.10.2015
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД
УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ
ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
вул. П. Орлика, 4а, м. Київ, 01043 ; код ЄДРПОУ 37317811
5-6050 ск 15
ОСОБА_4
АДРЕСА_2, 69091
Відповідно до вимог ч.2 ст. 428 КПК України надсилаємо копію ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про відмову у відкритті касаційного провадження за скаргою захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_5
Додаток: на арк.
Суддя
С. Г. Дембовський