Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
15 жовтня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Чуйко О. Г.,
суддів: Дембовського С. Г., Крижановського В. Я.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора Генеральної прокуратури України про направлення кримінального провадження № 22015000000000050 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності та передачі провадження до місцевого суду м. Києва
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло клопотання прокурора, який, відповідно до ч. 3 ст. 34 КПК України, ставить питання про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності та передачі провадження до місцевого суду м. Києва.
Клопотання мотивовує тим, що інкримінований ОСОБА_1 злочин вчинено в смт Санжарівка Донецької області, у зв'язку із чим обвинувальний акт направлено до Артемівського міськрайонного суду Донецької області. Однак, обвинувачений утримується під вартою у Київському слідчому ізоляторі, перекладач, захисник, який здійснює надання правової допомоги, свідки, які допитані у справі, проживають у м. Києві. Тому розгляд цього кримінального провадження Артемівським міськрайонним судом Донецької області не забезпечить оперативності та ефективності кримінального провадження.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи, перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження, обвинувачений ОСОБА_1 вчинив інкримінований йому злочин на території с. Санжарівка Артемівського району Донецької області, у зв'язку з чим ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 червня 2015 року було задоволено подання в.о. голови Апеляційного суду м. Києва та направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні на розгляд Артемівського міськрайонного суду Донецької області.
8 серпня 2015 року прокурором, який підтримує державне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_1, до ВССУ було внесено клопотання про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності та передачі провадження до місцевого суду м. Києва.
Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 13 серпня 2015 року клопотання прокурора залишено без задоволення.
9 жовтня 2015 року прокурором, який підтримує державне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_1 повторно внесено клопотання про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1, з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності та передачі провадження до місцевого суду м. Києва за аналогічних підстав.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК України до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.
Однак, наведені у клопотанні доводи необхідності направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, в тому числі особлива тяжкість вчиненого злочину, суспільний резонанс, вчинення злочину у складі злочинної організації, особа обвинуваченого, - не містять обґрунтованих підстав для визнання їх винятковими, з яких убачалася б неможливість здійснювати правосуддя цього провадження Артемівським міськрайонним судом Донецької області.
Таким чином, враховуючи викладене та ту обставину, що ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 червня 2015 року було вирішено питання підсудності та направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні на розгляд Артемівського міськрайонного суду Донецької області, а ухвалою від 13 серпня 2015 року клопотання прокурора аналогічного змісту залишено без задоволення, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення повторного клопотання прокурора.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання прокурора Генеральної прокуратури України про направлення кримінального провадження № 22015000000000050 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, з Артемівського міськрайонного суду Донецької області до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності та передачі провадження до місцевого суду м. Києва, - залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
О. Г. Чуйко
С. Г. Дембовський
В. Я. Крижановський