Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
13 жовтня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Сахна Р. І.,
суддів: Єлфімова О. В., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Тульчинського районного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 12015020310000339 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Тульчинського районного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 12015020310000339 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за ч. 3 ст. 185 КК України, з Тульчинського районного суду Вінницької області до Бердичівського районного суду Житомирської області.
Подання мотивовано тим, що в провадженні Бердичівського районного суду Житомирської області перебуває кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 187, ч. 3 ст. 185 КК України. Обвинувачений утримується під вартою в слідчому ізоляторі м. Житомира, законний представник та переважна більшість свідків проживають у м. Бердичеві Житомирської області. У зв'язку із чим у поданні порушується питання про направлення провадження щодо ОСОБА_1 з Тульчинського районного суду Вінницької області до Бердичівського районного суду Житомирської області для вирішення питання про об'єднання цих проваджень.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до положень ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого.
Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, до Тульчинського районного суду Вінницької області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12015020310000339 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК України.
За змістом закону вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів може ініціюватися або відповідним судом у формі подання або сторонами кримінального провадження у формі клопотання.
Якщо таке питання ініціюється судом, то згідно з ч. 3 ст. 34 КПК України воно може бути розглянуто Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції.
Таким чином, звернувшись безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Тульчинський районний суд Вінницької області порушив передбачений у Кримінальному процесуальному кодексі України (4651-17) принцип інстанційності при вирішенні питання про зміну підсудності.
Крім того, у поданні районного суду фактично зроблено посилання на необхідність об'єднання кримінальних проваджень, що відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК України не є підставою для передачі кримінального провадження з одного суду до іншого.
З огляду на викладене колегія суддів вважає, що у задоволенні подання районного суду слід відмовити й повернути надані матеріали до цього суду.
Керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Відмовити у задоволенні подання Тульчинського районного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 12015020310000339 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і :
Р. І. Сахно
О. В. Єлфімов
Л. В. Шибко