Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
13 жовтня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: головуючого Кульбаби В. М.,
суддів: Романець Л. А., Пойди М. Ф.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Херсонської області про направлення кримінального провадження № 22015230000000023 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, з Суворовського районного суду м. Херсона до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання Апеляційного суду Херсонської області про направлення кримінального провадження № 22015230000000023 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, з Суворовського районного суду м. Херсона до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання внесено на підставі ухвали Суворовського районного суду м. Херсона від 29 вересня 2015 року. Цією ухвалою встановлено, що органом досудового розслідування ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні злочинів на території міст Дебальцевого, Сніжного, Кіровського Донецької області, смт Комісарівки та м. Зоринська Луганської області, про що зазначено в обвинувальному акті. У зв'язку з чим апеляційний суд порушує питання про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 до суд за місцем вчинення кримінального правопорушення.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
З матеріалів кримінального провадження видно, що до Суворовського районного суду м. Херсона надійшло кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.
Інкримінований йому злочин є триваючим та вважається закінченим з моменту вчинення одного з діянь зазначеної статті цього Кодексу.
Як убачається з обвинувального акта, ОСОБА_1, перебуваючи в м. Кіровське Донецької області, вступив та приймав участь у діяльності непередбаченого законом збройного формування.
Інкримінований ОСОБА_1 злочин вважається закінченим на території м. Кіровське Донецької області, а тому це кримінальне провадження є підсудним Кіровському міському суду Донецької області.
Однак, Розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року № 27/0/38-14, територіальна підсудність справ Кіровського міського суду Донецької області визначена за Чернігівським районним судом Запорізької області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання апеляційного суду та направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 до Чернігівського районного суду Запорізької області.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду Херсонської області задовольнити.
кримінальне провадження № 22015230000000023 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, направити до Чернігівського районного суду Запорізької області для розгляду по суті.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В. М. Кульбаба
Л. А. Романець
М. Ф. Пойда