Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 жовтня 2015 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
суддів Єленіної Ж.М., Британчука В.В., Щепоткіної В.В.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2015 року,
в с т а н о в и в:
Як убачається з матеріалів провадження за скаргою, ухвалою апеляційного суду скасовано ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 15 липня 2015 року про відмову в задоволенні скарги ОСОБА_5 на постанову слідчого СВ Жовтневого РВ Маріупольського УМВС України в Донецькій області про закриття кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за № 1201305077002160 від 11 червня 2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК та постановлено нову ухвалу, якою призначено новий розгляд у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 порушує питання про перегляд указаного судового рішення в касаційному порядку. Одночасно просить про поновлення строку касаційного оскарження.
Питання про поновлення строку на касаційне оскарження не розглядається судом касаційної інстанції виходячи з положень ч. 2 ст. 426 КПК.
Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Положеннями ст. 424 КПК визначено перелік судових рішень, які можуть бути предметом розгляду суду касаційної інстанції. Зокрема, у касаційному порядку оскаржуються судові рішення, які перешкоджають подальшому кримінальному провадженню.
Такими судовими рішенням є:
- ухвала суду першої або апеляційної інстанції про зупинення кримінального провадження (апеляційного провадження);
- ухвала суду першої або апеляційної інстанції про закриття кримінального провадження;
- ухвала суду апеляційної інстанції про повернення апеляційної скарги;
- ухвала суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті апеляційного провадження;
- ухвала суду апеляційної інстанції про закриття апеляційного провадження.
Оскільки ухвала апеляційного суду про скасування ухвали слідчого судді від 15 липня 2015 року і призначення нового розгляду в місцевому суді не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню та її оскарження відповідно до положень КПК (4651-17) в касаційному порядку не передбачено, вона не може бути перевірена судом касаційної інстанції.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Враховуючи наведене та керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд
п о с т а н о в и в:
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 20 серпня 2015 року відмовити.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Ж.М. Єленіна
В.В. Британчук
В.В. Щепоткіна