Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 жовтня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пузиревського Є. Б.,
суддів: Животова Г. О., Шибко Л. В.,
при секретарі
судового засідання Мельник Г. А.,
за участю прокурора Браги В. В.,
представника потерпілої ОСОБА_2,
обвинуваченого ОСОБА_3,
розглянувши в судовому засіданні клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Центрального регіону України Браги В. В. про направлення кримінального провадження № 42014000000000118 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 372 КК України, з Комінтернівського районного суду м. Харкова до Подільського районного суду м. Києва,
В С Т А Н О В И Л А:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і криміналних справ надійшло клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Центрального регіону України Браги В. В. про направлення кримінального провадження № 42014000000000118 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 372 КК України, з Комінтернівського районного суду м. Харкова до Подільського районного суду м. Києва.
У клопотанні прокурор посилається на те, що з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження щодо ОСОБА_3 його необхідно направити до Подільського районного суду м. Києва, оскільки обвинувачений, його захисники, потерпіла та її представник, а також більшість свідків у цьому провадженні проживають у місті Києві.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, представника потерпілої, які підтримали клопотання в повному обсязі, обвинуваченого, який частково підтримав клопотання й просив направити провадження щодо нього до Печерського районного суду м. Києва, перевіривши наведені доводи, дослідивши матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що дане клопотання підлягає частковому задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень абзацу 6 частини 1 статті 34 КПК України, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд до іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих та свідків.
Згідно матеріалів провадження, наданих на розгляд суду, до Комінтернівського районного суду м. Харкова надійшло кримінальне провадження № 42014000000000118 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 372 КК України. Підготовче судове засідання призначено на 06 жовтня 2015 року.
З обвинувального акта вбачається, що ОСОБА_3 вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення у м. Харкові, в межах територіальної юрисдикції Комінтернівського районного суду вказаного міста, тому згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України зазначене кримінальне провадження було направлено до цього суду.
В той же час, відповідно до матеріалів кримінального провадження обвинувачений, його захисники, потерпіла та її представник мешкають у м. Києві. Крім того, більшість свідків у цьому провадженні також проживають у різних районах м. Києва та Київської області.
З огляду на викладене, колегія суддів на підставі положень абзацу 6 ч. 1 ст. 34 КПК України вважає за необхідне визнати цей випадок винятковим і, враховуючи місце проживання обвинуваченого в Оболонському районі м. Києва, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження направити це провадження до розгляду з відповідного суду м. Харкова до Оболонського районного суду м. Києва.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Центрального регіону України Браги В. В. задовольнити частково.
кримінальне провадження № 42014000000000118 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 372 КК України, направити з Комінтернівського районного суду м. Харкова до Оболонського районного суду м. Києва.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Є. Б. Пузиревський
Г. О. Животов
Л. В. Шибко