Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кульбаби В.М.,
суддів Романець Л.А., Пойди М.Ф.,
за участю прокурора Кравченко Є.С.,
секретаря Медицької У.І.
розглянула 30 квітня 2015 року в судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу прокурора на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05 грудня 2014 року про повернення апеляційної скарги,
в с т а н о в и л а:
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 05 грудня 2014 року прокурору повернуто апеляційну скаргу у зв'язку з тим, що він не усунув її недоліки.
У касаційній скарзі прокурор посилається на незаконність ухвали апеляційного суду, порушує питання про її скасування та просить призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Стверджує, на виконання ухвали апеляційного суду про залишення його апеляційної скарги без руху, направив у строк змінену апеляційну скаргу, яку йому необґрунтовано повернуто без розгляду.
Ухвала апеляційного суду, відповідно до ч. 6 ст. 399 КПК України, підлягає касаційному оскарженню.
Заслухавши доповідь судді, прокурора, котрий підтримав касаційну скаргу, та вважав, що ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як убачається з матеріалів справи, прокурор звернувся з апеляційною скаргою на вирок Шевченківського районного суду м. Києва від 06 жовтня 2014 року, яким визнано невинуватим ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 175 КК України та виправдано у зв'язку із недоведеністю, що в його діянні є склад кримінального правопорушення.
На цей вирок прокурором 03 листопада 2014 року подано апеляційну скаргу, в якій ставилось питання про скасування вироку суду через невідповідність його висновків фактичним обставинам справи та направлення справи на новий судовий розгляд.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 21 листопада 2014 року, апеляційну скаргу прокурора залишено без руху та надано строк для усунення недоліків у зв'язку із невідповідністю скарги вимогам ст. 396 КПК України.
Як убачається з матеріалів справи, згідно розписки прокурором отримано зазначену ухвалу апеляційного суду м. Києва 25 листопада 2014 року.
У той же день, 25 листопада 2014 року прокурором направлено до апеляційного суду зміни до поданої апеляційної скарги.
01 грудня 2014 року в межах встановленого строку, на виконання вимог ухвали апеляційного суду, прокурором подано апеляційну скаргу в новій редакції, в якій ставилося питання про скасування вироку місцевого суду та постановлення судом апеляційної інстанції нового вироку.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 05 грудня 2014 року прокурору повернуто апеляційну скаргу з посиланням на те, що він не усунув недоліки, оскільки не навів підстави для призначення нового розгляду справи в суді першої інстанції, які б відповідали вичерпному переліку ч. 1 ст. 415 КПК України.
Дана ухвала є необґрунтованою та незаконною.
Перевіряючи первинну апеляційну скаргу прокурора суд апеляційної інстанції обґрунтовано залишив її без руху, оскільки зміст мотивувальної частини скарги не відповідав її резолютивній частині.
Разом із тим, у визначений строк для виконання ухвали прокурором було подано нову апеляційну скаргу, зміст якої відповідає вимогам ст. 396 КПК України.
Прокурором було усунуто недоліки скарги.
Суд апеляційної інстанції не прийняв скаргу до розгляду, а повертаючи, вказав на формальні підстави, які виходять за межі вимог до апеляційної скарги, що визначені ст. 396 КПК України, необґрунтовано послався на подані зміни до апеляційної скарги, котра була залишена без руху.
Наведене підтверджує доводи касаційної скарги про безпідставне повернення апеляційної скарги.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 412 КПК України істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону є такі порушення вимог цього Кодексу, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.
Приймаючи рішення про повернення апеляційної скарги, суд допустив істотне порушення кримінального процесуального закону, оскільки, позбавив прокурора права на апеляційне оскарження вироку суду.
У цьому зв'язку ухвала апеляційного суду від 05 грудня 2014 року підлягає скасуванню.
Виходячи з викладеного, керуючись статтями 434- 439 КПК України колегія суддів,
п о с т а н о в и л а:
Касаційну скаргу прокурора задовольнити.
Ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 05 грудня 2014 року скасувати.
Призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.
ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді: Пойда М.Ф. Романець Л.А. Кульбаба В.М.