ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
Ухвала
Іменем України
29 квітня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.,
суддів: Єлфімова О.В., Фурика Ю.П.,
розглянувши в судовому засіданні подання голови Апеляційного суду Дніпропетровської області про направлення кримінального провадження № 12013040340007789 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 185, ч. 1 ст. 289 КК України, з Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області до Василівського районного суду Запорізької області в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
Голова Апеляційного суду Дніпропетровської області звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із поданням про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 185, ч. 1 ст. 289 КК України, з Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області до Василівського районного суду Запорізької області, оскільки в провадженні вказаного суду знаходиться кримінальне провадження № 12015080190000204 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених пунктами 6, 12, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, ч. 3 ст. 289 КК України, за якими обвинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Учасники судового провадження вчасно повідомлені про день і час розгляду подання, в судове засідання не з'явились, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у поданні, та дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що дане подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
З обвинувального акта у кримінальному провадженні вбачається, що ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 185, ч. 1 ст. 289 КК України, на території м. Нікополь та Нікопольського району. Досудове розслідування розпочато та закінчено слідчим СВ Нікопольського МВ ГУ МВС України у Дніпропетровській області (по обслуговуванню м. Нікополь та Нікопольського району).
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Крім того, у виняткових випадках передбачена можливість передачі кримінального провадження на розгляд до іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя за обставин, визначених цим Законом.
Жодної із вищенаведених підстав для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів подання голови апеляційного суду не містить.
Також, хоча у поданні і порушується питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, проте фактично зроблено посилання на необхідність об'єднання проваджень, що відповідно до ч. 1 ст. 34 КПК України не є підставою для передачі кримінального провадження з одного суду до іншого.
Об'єднання матеріалів кримінального провадження здійснюється відповідно до вимог ст. 334 КПК України.
Таким чином, підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, для передачі кримінального провадження № 12013040340007789 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, колегія суддів не вбачає, а виняткових випадків, передбачених частиною 1 цієї ж статті, - не встановлено.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Подання голови Апеляційного суду Дніпропетровської області про направлення кримінального провадження № 12013040340007789 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 185, ч. 1 ст. 289 КК України, з Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області до Василівського районного суду Запорізької області в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Л.В. Шибко
О.В. Єлфімов
Ю.П. Фурик