Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кульбаби В.М.,
суддів Романець Л.А., Пойди М.Ф.,
розглянула 29 квітня 2015 року в м. Києві касаційну скаргу захисника ОСОБА_1, що діє в інтересах засудженого ОСОБА_2 на вирок Золочівського районного суду Харківської області від 05 вересня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 05 лютого 2015 року,
в с т а н о в и л а :
Вироком Золочівського районного суду Харківської області від 05 вересня 2014 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 156 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років.
На підставі ч. 1 ст. 71 КК України, за сукупністю вироків шляхом часткового складання покарань, ОСОБА_2 остаточно визначено покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років.
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 05 лютого 2015 року вирок суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі захисник не погоджується із судовими рішеннями постановленими у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_2, вважає їх незаконними.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши відповідність касаційної скарги вимогам закону, колегія суддів дійшла висновку, що її слід залишити без руху, встановивши строк для усунення недоліків.
Зміст касаційної скарги повинен відповідати вимогам ч. 2 ст. 427 КПК України, зокрема, у ній зазначаються вимоги особи до суду та їх обґрунтування, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення.
У касаційній скарзі захисник наводить доводи щодо невідповідності висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, що, у відповідності до ч.1 ст. 438 КПК України, не є підставою для перегляду судових рішень у касаційному порядку.
Обґрунтувань допущених судом першої та апеляційної інстанцій істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність (ст.ст. 412- 413 КПК України) та доводів щодо несправедливості призначеного засудженій покарання через суворість (ст. 414 КПК України), касаційна скарга захисника не містить.
Прохання особи до суду касаційної інстанції не узгоджується з положеннями ст. 436 КПК України.
До того ж, всупереч ч. 4 ст. 427 КПК України, до касаційної скарги не долучено оформлених належним чином документів, що підтверджують повноваження захисника ОСОБА_1 на участь у кримінальному провадженні.
Зазначені обставини позбавляють суд касаційної інстанції можливості вирішити питання про відкриття касаційного провадження.
Відповідно до ч. 1 ст. 429 КПК України суд касаційної інстанції, встановивши, що касаційну скаргу подано без додержання вимог, передбачених статтею 427 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення касаційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки касаційної скарги і встановлюється строк, необхідний для їх усунення, що не може перевищувати п'ятнадцяти днів з дня одержання копії ухвали особою, яка подала скаргу.
Враховуючи наведене та керуючись ст. 429 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу захисника ОСОБА_1 на вирок Золочівського районного суду Харківської області від 05 вересня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 05 лютого 2015 року щодо ОСОБА_2 залишити без руху.
Встановити йому для усунення зазначених недоліків п'ятнадцятиденний строк, який обчислюється з дня отримання копії даної ухвали.
У разі не усунення недоліків касаційна скарга повертається особі, яка її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Пойда М.Ф.
Романець Л.А.
Кульбаба В.М.