Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 квітня 2015 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого - судді Квасневської Н.Д.,
суддів Кульбаби В.М., Зубара В.В.,
розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на вирок Богодухівського районного суду Харківської області від 27 січня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 01 липня 2014 року,
в с т а н о в и л а :
вироком Богодухівського районного суду Харківської області від 27 січня 2014 року засуджено ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, уродженця смт Гути Богодухівського району, Харківської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше судимого вироком Богодухівського районного суду Харківської області від 15 квітня 2013 року за ч. 3 ст. 185 КК України до позбавлення волі на строк 4-х років з іспитовим строком 2 роки, за ч. 3 ст. 185 КК України до позбавлення волі на 3 роки;
на підставі ч. 1 ст. 71 КК України до даного покарання частково приєднано не відбуту частину покарання за попереднім вироком і остаточно за сукупністю вироків призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки 3 місяці.
Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 01 липня 2014 року вирок залишено без змін.
У касаційній скарзі засуджений порушує питання про скасування вищевказаних судових рішень, просить пом'якшити покарання із застосуванням ст.ст. 69, 75 КК України та звільнити його від відбування покарання на підставі Закону "Про амністію у 2015 році" від 08 квітня 2015 року (1185-18) , попередньо поновивши йому строк на його касаційне оскарження, про що зазначив у клопотанні.
Відповідно до вимог п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.
На обґрунтування поважності пропуску строку на касаційне оскарження засуджений, при зверненні до суду касаційної інстанції зі скаргою та клопотанням, зазначив про неможливість своєчасного оскарження вироку суду в суді касаційної інстанції у зв'язку з перебуванням в виправній колонії, розглядом його звернення про звільнення від відбування покарання на підставі Закону "Про амністію у 2015 році" від 08 квітня 2014 року (1185-18) та ознайомленням з матеріалами справи.
Однак, наведені засудженим у клопотанні причини поважності строку на касаційне оскарження судового рішення, колегія суддів не може визнати обґрунтованими, оскільки засуджений не вказав об'єктивних причин, які перешкодили йому оскаржити судове рішення в передбачений законом строк, та могли б бути підставою для його поновлення, а тому колегія суддів приходить до висновку про необхідність відмовити ОСОБА_1 у поновлені вказаного строку.
Вимоги засудженого про звільнення його від відбування покарання на підставі Закону "Про амністію у 2015 році" (1185-18) стосуються питання, пов'язаного з виконанням вироку.
Відповідно ч. 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим кодексом.
Частиною 5 ст. 539 КПК України встановлено, що за наслідками розгляду клопотання (подання) суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена лише в апеляційному порядку.
А тому, вирішення питань пов'язаних із виконанням вироку у касаційному порядку, чинним кримінальним процесуальним законодавством не передбачено.
З урахуванням викладеного, керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, колегія суддів,
ухвалила:
У поновленні строку на подання касаційної скарги ОСОБА_1 відмовити.
Касаційну скаргу на вирок Богодухівського районного суду Харківської області від 27 січня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 01 липня 2014 року повернути засудженому ОСОБА_1
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і : Квасневська Н.Д. Кульбаба В.М. Зубар В.В.