ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 квітня 2015 року м. Київ
Вищий спеціалізований суду України з розгляду цивільних і
кримінальних справ у складі:
головуючого Дембовського С. Г., суддів Крижановського В. Я. і Чуйко О. Г., розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 1 вересня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 5 березня 2015 року щодо нього,
в с т а н о в и в:
Вказаним вироком суду
ОСОБА_4,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, раніше неодноразово судимого, останній раз - вироком Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 13 травня 2009 року за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки і 6 місяців,
засуджено за ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки.
Згідно з вироком суду, ОСОБА_4 визнано винуватим та засуджено за те, що він 14 травня 2014 року в період часу з 2 години до 2 години 30 хвилин, маючи умисел на заволодіння чужим майном, проник у приміщення магазинів ПП ОСОБА_5 та ОСОБА_6 по вулиці АДРЕСА_2, звідки повторно таємно викрав грошові кошти та майно, спричинивши потерпілій ОСОБА_7 матеріальні збитки на суму 320 грн., а потерпілій ОСОБА_6 - 1 867 грн.
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 5 березня 2015 року вирок місцевого суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_4 порушує питання про застосування щодо нього ст. 69 КК України. Вважає, що судом при призначенні йому покарання не в повній мірі враховано дані про його особу та пом'якшуючі покарання обставини.
Перевіривши доводи касаційної скарги та долучені копії судових рішень, суд касаційної інстанції не вбачає підстав для задоволення скарги та вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити з наступних підстав.
Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів убачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Висновок суду про доведеність винуватості ОСОБА_4 у вчиненні ним кримінального правопорушення та правильність кваліфікації його дій за ч. 3 ст. 185 КК України в касаційній скарзі засудженого не заперечується.
Доводи касаційної скарги засудженого про призначення йому суворого покарання, не заслуговують на увагу.
Призначаючи ОСОБА_4 покарання, суд дотримався вимог ст. 65 КК України, врахувавши тяжкість вчиненого ним кримінального правопорушення та дані про особу винного, й навів у вироку переконливі мотиви прийнятого рішення.
Зокрема, суд узяв до уваги, що вчинене засудженим кримінальне правопорушення, відповідно до положень ч. 4 ст. 12 КК України, відноситься до категорії тяжких.
Також судом ураховано ті дані й обставини, на які є посилання в касаційній скарзі, а саме: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та перебування на його утриманні малолітньої дитини
Окрім того, судом ураховано й те, що ОСОБА_4 неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, в тому числі за за корисливі злочини. З урахуванням цих даних у сукупності суд визнав неможливим призначити засудженому покарання із застосуванням ст. 69 КК України, належним чином мотивувавши своє рішення.
Отже, покарання засудженому призначено відповідно до вимог закону, і воно за своїм видом та розміром є необхідним та достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів. Підстав для його пом'якшення, як про це ставить питання у касаційній скарзі засуджений ОСОБА_4 не вбачається.
Перевіркою судових рішень встановлено, що апеляційний суд, при розгляді апеляцій засудженого та його захисника, дійшов обґрунтованого висновку про залишення вироку без зміни.
За таких обставин, суд касаційної інстанції не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги засудженого ОСОБА_4 та вважає, що у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою слід відмовити.
Керуючись ч. 2 ст. 428 КПК України,
п о с т а н о в и в:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_4 на вирок Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від
1 вересня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від
5 березня 2015 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
С у д д і:
С. Г. Дембовський
В. Я. Крижановський
О. Г. Чуйко
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ
ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
вул. П. Орлика, 4а, м. Київ, 01043
http://sc.gov.ua; код ЄДРПОУ 37317811
5-2287 ск 15
Начальнику Райківецької виправної колонії Хмельницької області (№78)
(для вручення під підпис
ОСОБА_4.)
АДРЕСА_1
Відповідно до вимог ч.2 ст. 428 КПК України надсилаємо копію ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про відмову у відкритті касаційного провадження за скаргою засудженого ОСОБА_4
Додаток: на арк.
Суддя
С. Г. Дембовський
Вик.: Савіцький О.Ф. 24.04.2015
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ
ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
вул. П. Орлика, 4а, м. Київ, 01043
http://sc.gov.ua; код ЄДРПОУ 37317811
5-2287 ск 15
Начальнику Райківецької виправної колонії Хмельницької області (№78)
(для вручення під підпис
ОСОБА_4.)
АДРЕСА_1
Відповідно до вимог ч.2 ст. 428 КПК України надсилаємо копію ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про відмову у відкритті касаційного провадження за скаргою засудженого ОСОБА_4
Додаток: на арк.
Суддя
С. Г. Дембовський