ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних
справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Кульбаби В.М.,
суддів Зубара В.В., Пойди М.Ф.,
розглянула 27 квітня 2015 року в м. Києві касаційну скаргу обвинувачених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 09 грудня 2014 року,
в с т а н о в и л а :
Вироком Генічеського районного суду Херсонської області від 28 квітня 2014 року ОСОБА_1 визнано невинуватим у вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 187, п. 6 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 194 КК України, ОСОБА_2 визнано невинуватим у вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Херсонської області від 09 грудня 2014 року вирок суду скасовано та призначено новий розгляд кримінального провадження у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі обвинувачені порушують питання про скасування ухвали суду, вважають її незаконною.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи касаційної скарги та долучені копії судових рішень, колегія суддів дійшла до висновку про необхідність відмовити у відкритті касаційного провадження з наступних підстав.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Як убачається із копій судових рішень, долучених до касаційної скарги, суд апеляційної інстанції скасував вирок Генічеського районного суду Херсонської області від 28 квітня 2014 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2
Разом з тим, судове рішення, яким призначено новий судовий розгляд не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню, а тому не може бути оскаржена у касаційному порядку.
Враховуючи те, що касаційна скарга подана на судові рішення, які не підлягають оскарженню у касаційному порядку, суд касаційної інстанції вважає, що у відкритті провадження слід відмовити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України.
Керуючись ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою обвинувачених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на ухвалу Апеляційного суду Херсонської області від 09 грудня 2014 року.
Судді: Зубар В.В. Пойда М.Ф. Кульбаба В.М.