Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 квітня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Орлянської В.І.,
суддів Лагнюка М.М., Тельнікової І.Г.,
при секретарі Зінорук В.В.,
за участю прокурора Омельченка І.О.,
розглянула в судовому засіданні клопотання Генерального прокурора України про направлення кримінального провадження № 42015000000000114 відносно обвинуваченого ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, з Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
Генеральний прокурор України звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про визначення підсудності кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, з Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_1 30 вересня 2014 року в будівлі прокуратури Дніпропетровської області, грубо порушуючи громадський порядок, пошкодив майно державного органу влади, внаслідок чого було тимчасово припинено його нормальну діяльність, а також з особливою зухвалістю та винятковим цинізмом вчинив хуліганські дії стосовно трьох працівників прокуратури, у тому числі й прокурора області. Крім того, потерпілим у кримінальному провадженні є прокурор Львівської області Федик Р.Р., який в момент вчинення кримінального правопорушення займав посаду прокурора Дніпропетровської області, а державне обвинувачення у Жовтневому районному суді буде підтримуватися колишніми його підлеглими, що може вплинути на їх об'єктивність та неупередженість при судовому розгляді кримінального провадження.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора на підтримку клопотання, перевіривши доводи, наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно з ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
А відповідно до положень абзацу шостого частини першої статті 34 КПК України, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого, але після надходження кримінального провадження до суду за правилами територіальної підсудності.
Як вбачається з інформації, наданої Жовтневим районним судом м. Дніпропетровська, в провадженні суду знаходиться кримінальне провадження № 4201500000000014 щодо ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, яке направлено до суду згідно з вимогами ч. 1 ст. 32 КПК України.
Однак, беручи до уваги всі обставини, наведені у клопотанні Генерального прокурора України, та враховуючи можливість більш ефективного та неупередженого розгляду кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне визнати даний випадок винятковим і приходить до висновку про обґрунтованість цього клопотання й доцільність його задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
клопотання Генерального прокурора України задовольнити.
кримінальне провадження № 42015000000000114 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, направити з Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська до Ленінського районного суду м. Запоріжжя.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
с у д д і : В.І. Орлянська М.М. Лагнюк І.Г. Тельнікова