ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 квітня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шибко Л.В.,
суддів: Животова Г.О., Єлфімова О.В.,
розглянувши звернення голови Старобільського районного суду Луганської області у формі ухвали від 16 березня 2015 року про визначення підсудності кримінального провадження № 12014130580001595 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 289 КК України,
в с т а н о в и л а:
до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ч. 3 ст. 34 КПК України надійшло звернення голови Старобільського районного суду Луганської області у формі ухвали від 16 березня 2015 року.
Ухвалою Старобільського районного суду Луганської області від 16 березня 2015 року за клопотанням обвинуваченого ОСОБА_1 обвинувальний акт щодо нього направлено до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ для визначення підсудності.
Перевіривши звернення та додані до нього матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті провадження слід відмовити з наступних підстав.
Відповідно до положень ч. 3 ст. 34 КПК питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або клопотанням сторін чи потерпілого, але після надходження кримінального провадження до суду за правилами територіальної підсудності.
Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, 16 березня 2015 року під час підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції, оскільки обвинувачений ОСОБА_1 перебуває у Харківському слідчому ізоляторі, останній відмовився від участі у розгляді кримінального провадження щодо нього в режимі відеоконференції і заявив клопотання про направлення обвинувального акту для розгляду до іншого суду, який розташований у м. Харкові або за місцем його проживання - у м. Гайсин Вінницької області, яке підтримав його захисник. Згідно з листом т.в.о. заступника командувача Національної гвардії України, у зв'язку із загостренням суспільно-політичної обстановки на території Донецької та Луганської областей, з метою недопущення зривів службо-бойових завдань з конвоювання, з 01 червня 2014 року до окремого розпорядження відміняються планові етапи до невизначеного часу. Таким чином розглянути вказане кримінальне провадження інакше ніж в порядку п. 1 ч. 1 ст. 336 КПК України шляхом відеоконференції неможливо.
У зв'язку із цим ухвалою Старобільського районного суду Луганської області від 16 березня 2015 року направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо ОСОБА_1 безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ для вирішення питання щодо направлення кримінального провадження до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів в порядку ст. 34 КПК України.
За змістом закону вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого у межах юрисдикції різних апеляційних судів може ініціюватися або відповідним судом у формі подання або сторонами кримінального провадження у формі клопотання.
Якщо таке питання ініціюється судом, то згідно ч. 3 ст. 34 КПК України воно може бути розглянуто Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції.
Таким чином, звернувшись безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, голова Старобільського районного суду Луганської області порушив передбачений у Кримінальному процесуальному кодексі (4651-17) принцип інстанційності при вирішенні питання про зміну підсудності, а тому у відкритті провадження за вказаним зверненням слід відмовити й повернути надані матеріали до суду.
Керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
відмовити у відкритті провадження за зверненням голови Старобільського районного суду Луганської області у формі ухвали від 16 березня 2015 року про визначення підсудності кримінального провадження № 12014130580001595 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 289 КК України.
Надані матеріали повернути до Старобільського районного суду Луганської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню не підлягає.
Судді: Л.В.Шибко Г.О. Животов О.В. Єлфімов