Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 березня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Тельнікової І.Г.,
суддів Франтовської Т.І., Лагнюка М.М.,
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 20 березня 2015 року,
встановила:
Вироком Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 грудня 2014 року ОСОБА_1 виправдано за відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.
Ухвалою Апеляційного суду Тернопільської області від 20 березня 2015 року цей вирок скасовано, призначено новий судовий розгляд в суді першої інстанції.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить ухвалу апеляційного суду скасувати та закрити кримінальне провадження.
Перевіривши доводи касаційної скарги та долучені до неї копії судових рішень, судова колегія приходить до висновку, що у відкритті касаційного провадження необхідно відмовити з наступних підстав.
Відповідно до ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню.
З огляду на викладене, ухвала апеляційного суду, якою вирок скасовано та призначено новий розгляд в суді першої інстанції не перешкоджає подальшому руху кримінального провадження, а тому не може бути предметом касаційного перегляду.
Згідно п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 20 березня 2015 року.
Судді: І.Г.Тельнікова Т.І.Франтовська М.М. Лагнюк