Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Чуйко О.Г., суддів: Крижановського В.Я., Мороза М.А., розглянувши в судовому засіданні 30 березня 2015 року в м. Києві касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Приморського районного суду м. Маріуполя від 17 жовтня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2014 року,
в с т а н о в и л а :
У касаційній скарзі засуджений ставить питання про перегляд вказаних судових рішень у касаційному порядку.
Вироком Приморського районного суду м. Маріуполя від 17 жовтня 2014 року ОСОБА_4 засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України на 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки.
На підставі п. п. "ґ", "є" ст. 1 Закону України "Про амністію у 2014 році" ОСОБА_4 звільнено від відбування основного та додаткового покарання за вказаним вироком.
Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2014 року закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою засудженого на вирок Приморського районного суду м. Маріуполя від 17 жовтня 2014 року у зв'язку із відмовою засудженого ОСОБА_4 від апеляційної скарги.
Перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити, виходячи з наступного.
Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Відповідно до ч. 1 ст. 424 КПК України в касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або про відмову в застосуванні заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду у апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Як убачається з доданих до скарги копій судових рішень та інших документів, оскаржуваний засудженим вирок у апеляційному порядку по суті не переглядався.
Крім того, засуджений ОСОБА_4 не позбавлений права оскаржити вказаний вирок суду першої інстанції в порядку та в строки, передбачені ст. 395 КПК України.
У зв'язку з викладеним, вирок місцевого суду щодо ОСОБА_4 не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції, а тому у відкритті касаційного провадження слід відмовити.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Відмовити засудженому ОСОБА_4 у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою на вирок Приморського районного суду м. Маріуполя від 17 жовтня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 23 грудня 2014 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.
СУДДІ:
О.Г. Чуйко
В.Я. Крижановський
М.А. Мороз