Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 березня 2015 року м. Київ
Суддя судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Орлянська В.І., розглянувши заяву потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про перегляд Верховним Судом України матеріалів кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_4 в порядку Глави 33 КПК України (4651-17) ,
встановила:
Потерпілі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до суду із заявою про перегляд Верховним Судом України вироку Дубенського районного суду Рівненської області від 28 січня 2014 року щодо ОСОБА_4 засудженого за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 135 КК України скоєного 27 жовтня 2006 року, до покарання у виді обмеження волі на строк 2 роки із звільненням від покарання на підставі ст. 49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності. Вказаний вирок ухвалою Апеляційного суду Рівненської області від 29 квітня 2014 року скасовано, а кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 закрито у зв'язку із закінченням строків давності, передбачених ст. 49 КК України та звільнено ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.
Згідно п. 1 ч.1 ст. 445 КПК України підставою для перегляду судових рішень Верховним Судом України, що набрали законної сили, є неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь (крім питань призначення покарання, звільнення від покарання та від кримінальної відповідальності), що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень.
При цьому, посилаючись на підтвердження підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 445 КПК України, заявник може посилатися на такі судові рішення: ухвали судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ; ухвали судової палати у кримінальних справах та військової колегії Верховного Суду України, ухвалені ними як судом касаційної інстанції.
Зазначений перелік таких судових рішень є вичерпним. При цьому обов'язковим є наступні умови: за цими рішеннями, які набрали законної сили, справи мають бути розглянуті по суті; судом (судами) касаційної інстанції у таких справах при подібних суспільно небезпечних діяннях неоднаково застосовано одні й ті самі норми закону України про кримінальну відповідальність.
Заява про перегляд судових рішень подається до Верховного Суду України через Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ та повинна відповідати вимогам, зазначеним у статтей 448 - 449 КПК України.
Перевіривши заяву потерпілих, вважаю, що вона подана без додержання вимог статей 448, 449 КПК України.
У своїй заяві потерпілі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 просять Верховний Суд України переглянути матеріали кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 135 КК України та висловити свою думку щодо судових рішень ухвалених відносно ОСОБА_4
Крім того, як убачається із змісту заяви потерпілих, яка по суті є повторною касаційною скаргою, вони не погоджуються із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, просять скасувати судові рішення вказуючи на допущені, на їх думку, порушення кримінального процесуального закону, при тому що зазначені вимоги не можуть бути предметом для перегляду Верховним Судом України судових рішень в порядку Глави 33 КПК України (4651-17) .
Окрім наведеного, вимоги потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не узгоджуються з положеннями статтей 454, 455 КПК України, якими визначено повноваження Верховного Суду України за наслідками розгляду справи за заявою про перегляд судового рішення.
Крім того, потерпілі не долучили до своєї заяви копії ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10 лютого 2015 року, про перегляд якої ставлять питання, завіреної належним чином.
Таким чином, потерпілим слід привести вказану заяву у відповідність до вимог глави 33 КПК України (4651-17) .
Питання про допуск справи до провадження Верховного Суду України може бути вирішено за умови усунення зазначених у ухвалі суду недоліків.
На підставі викладеного та керуючись статтею 450 КПК України, суддя
ухвалила:
Заяву потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про перегляд Верховним Судом України матеріалів кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_4 в порядку Глави 33 КПК України (4651-17) , залишити без руху.
Надати заявникам п'ятнадцять днів для усунення зазначених недоліків з дня отримання копії ухвали.
У разі, якщо зазначені недоліки не будуть усунені в установлений строк, заява підлягає поверненню заявникам.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя В. І. Орлянська