Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 березня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі: головуючого Матієк Т.В.,
суддів: Солодкова А.А., Міщенка С.М.,
розглянувши в судовому засіданні подання голови Апеляційного суду Запорізької області про направлення кримінального провадження № 22015080000000001 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ст. 336 КК України, з Комунарського районного суду м. Запоріжжя до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
голова Апеляційного суду Запорізької області звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з поданням про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ст. 336 КК України, до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області для розгляду по суті.
Подання мотивовано тим, що ОСОБА_1 вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 258-3, ст. 336 КК України, більш тяжке з яких є участь у терористичній групі та інше сприяння діяльності терористичної групи та вчинене у межах територіальної підсудності Калінінського районного суду м. Донецька, а згідно розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року № 27/0/38-14 "Про визначення територіальної підсудності справ", територіальна підсудність розгляду кримінальних проваджень вказаного суду визначена за Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області.
Учасники судового провадження належним чином повідомлені про день і час розгляду подання, в судове засіданні не з'явились, що не перешкоджає його розгляду. Клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення.
Також вимогами п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено, що кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як вбачається з матеріалів кримінального провадження та обвинувального акту, до Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшло кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 258-3, ст. 336 КК України. Однак, більш тяжке кримінальне правопорушення, а саме: участь у терористичній групі та інше сприяння діяльності терористичної групи (ст. 258-3 КК України), вчинене ОСОБА_1 у межах територіальної підсудності Калінінського районного суду м. Донецька.
Згідно з частиною першою статті 1 Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", на підставі подань Державної судової адміністрації України на зміну територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим у районі проведення антитерористичної операції, розпорядженням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року № 27/0/38-14 "Про визначення територіальної підсудності справ" змінена територіальна підсудність розгляду кримінальних проваджень Калінінським районним судом м. Донецька та визначена за Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області для його розгляду по суті.
На підставі наведеного та керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
подання голови Апеляційного суду Запорізької області задовольнити.
кримінальне провадження № 22015080000000001 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ст. 336 КК України, направити з Комунарського районного суду м. Запоріжжя до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області для розгляду по суті.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Т.В. Матієк
А.А. Солодков
С.М. Міщенко