Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 березня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справахВищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Єлфімова О.В.,
суддів: Шибко Л.В., Животова Г.О.,
при секретарі Медицькій У.І.,
за участю захисника ОСОБА_1,
обвинуваченого ОСОБА_2,
розглянула в судовому засіданні подання голови Апеляційного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 42014020000000178 за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 368, ч. 1 ст. 263 КК, з Вінницького міського суду Вінницької області до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшло подання голови Апеляційного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 42014020000000178 щодо ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 368, ч. 1 ст. 263 КК, з Вінницького міського суду Вінницької області до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивоване тим, що ОСОБА_2 вчинив закінчений замах у пособництві в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за виконання дій в інтересах того, хто дає неправомірну вигоду, з використанням наданої їй влади, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди суддею Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_3., кримінальне провадження щодо якого передано на розгляд до Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області. Тому, на думку голови апеляційного суду, доцільно було б об'єднати ці кримінальні провадження.
Заслухавши доповідь судді, думку захисника та обвинуваченого ОСОБА_2, які не заперечували проти зміни підсудності кримінального провадження, перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Крім того, у виняткових випадках передбачена можливість передачі кримінального провадження на розгляд до іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження.
Жодної із вищенаведених підстав для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів подання голови Апеляційного суду Вінницької області не містить.
Також, хоча у поданні і порушується питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, проте фактично зроблено посилання на необхідність об'єднання проваджень, що відповідно до ч. 1 ст. 34 КК не є предметом розгляду суду касаційної інстанції.
З огляду на вимоги ч. 1 ст. 32 КПК кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Як вбачається з обвинувального акту у кримінальному провадженні № 42014020000000178, ОСОБА_2 обвинувачується у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 368, ч. 1 ст. 263 КК, на території м. Вінниці.
Таким чином, підстав для задоволення подання голови Апеляційного суду Вінницької області немає.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 32, 34 КПК, колегія суддів
у х в а л и л а :
Подання голови Апеляційного суду Вінницької області про направлення кримінального провадження № 42014020000000178 щодо ОСОБА_2 з Вінницького міського суду Вінницької області до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і: О.В. Єлфімов Л.В. Шибко Г.О. Животов