Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Крещенка А.М., суддів Пузиревського Є.Б., Шибко Л.В.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 10 березня 2015 року касаційну скаргу захисника ОСОБА_4 на ухвалу судді Апеляційного суду Вінницької області від 19 лютого 2015 року,
В С Т А Н О В И Л А:
Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 4 лютого 2015 року продовжено запобіжний захід у виді тримання під вартою у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 294 КК України.
Ухвалою судді Апеляційного суду Вінницької області від 19 лютого 2015 року відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на зазначену ухвалу місцевого суду.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_4 порушує питання про перегляд оскаржуваної ухвали апеляційного суду в касаційному порядку.
Перевіривши касаційну скаргу, долучені до неї документи, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень та інших документів убачається, що підстав для задоволення скарги немає.
Зі змісту касаційної скарги та доданих до неї документів убачається, що ухвалою судді Апеляційного суду Вінницької області від 19 лютого 2015 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на зазначену ухвалу місцевого суду від 4 лютого 2015 року, оскільки апеляційна скарга була подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.
Крім того, зі змісту оскаржуваної ухвали судді апеляційного суду вбачається, що кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 294 КК України перебуває на розгляді Вінницького міського суду Вінницької області.
Згідно з положеннями ч. 2 ст. 392 КПК України зазначена ухвала Вінницького міського суду Вінницької області від 4 лютого 2015 року окремому оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК України.
Відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.
За таких обставин, відмовивши у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 4 лютого 2015 року, суддя апеляційного суду діяв у відповідності з вимогами кримінального процесуального закону, а тому колегія суддів не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги та вважає, що на підставі п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України у відкритті касаційного провадження слід відмовити.
Керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
УХВАЛИЛА:
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника ОСОБА_4 на ухвалу судді Апеляційного суду Вінницької області від 19 лютого 2015 року відмовити.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
А.М. Крещенко
Є.Б. Пузиревський
Л.В. Шибко