ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ
З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
6 березня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Животова Г.О.,
суддів Шибко Л.В., Крещенка А.М.,
ознайомившись з касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Чугуївського міського суду Харківської області від 31 жовтня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 22 січня 2015 року,
ВСТАНОВИЛА:
Вказаним вироком місцевого суду, залишеним без зміни вищезазначеною ухвалою апеляційного суду, засуджено
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, не судимого, уродженця села Паракар Ечміадзінського району Вірменії, мешканця АДРЕСА_1,
- за ч. 1 ст. 122 КК України на 2 роки обмеження волі.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням протягом дворічного іспитового строку з покладенням обов'язків, передбачених пп. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК України, а на підставі п. "в" ст. 1 Закону України від 08.04.2014 "Про амністію у 2014 році" - звільнено від відбування покарання.
Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 910,44 грн на відшкодування матеріальної шкоди та 40 000 грн - моральної.
Згідно вироку, ОСОБА_1 19.04.2009 о 23:50 в стані алкогольного сп'яніння біля кафе "Корал" на вул. 1-го травня, 7 в селі Малинівка Чугуївського району Харківської області безпричинно ударив ОСОБА_2 ногою по голові, зламавши останньому щелепу та спричинивши забій головного мозку, тобто умисно заподіяв середньої тяжкості тілесні ушкодження.
У касаційній скарзі засуджений просить ухвалу апеляційного суду скасувати, а вирок місцевого суду - змінити, відмовивши ОСОБА_2 в задоволенні цивільного позову про стягнення моральної шкоди.
У відкритті касаційного провадження слід відмовити з таких підстав.
Висновки суду про доведеність вини, правильність кваліфікації дій засудженого, справедливість призначеного покарання та звільнення від його відбування, а також розмір відшкодування матеріальної шкоди у касаційній скарзі не оспорюються, а доводи засудженого про неправильне вирішення судом цивільного позову в частині визначення розміру відшкодування моральної шкоди необґрунтовані.
Розмір вказаного відшкодування визначений судом з урахуванням вимог ст.ст. 23, 1167 Цивільного кодексу України і є обґрунтованим, а в касаційній скарзі відсутні посилання на достатні підстави для зменшення його суми.
Апеляційний суд, у відповідності до вимог ст. 419 КПК України, вмотивувавши свої висновки, обґрунтовано залишив без зміни вирок суду першої інстанції, а доводи засудженого на спростування вищезазначених висновків не переконливі.
Отже, з касаційної скарги, наданих до неї судових рішень вбачається, що підстав для її задоволення немає.
Зважаючи на зазначене, керуючись п. 2 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів,
УХВАЛИЛА:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Чугуївського міського суду Харківської області від 31 жовтня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 22 січня 2015 року стосовно ОСОБА_1.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Г. Животов Л. Шибко А. Крещенко