Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних
і кримінальних справ у складі:
головуючого Марчук Н.О.,
суддів: Зубара В.В., Романець Л.А.,
розглянувши в м. Києві 16 березня 2017 року касаційні скарги потерпілих ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на ухвалу колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області
від 06 грудня 2016 року щодо ОСОБА_3,
в с т а н о в и л а:
вироком Краснокутського районного суду Харківської області від 14 вересня 2016 року ОСОБА_3. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 121, ч. 1 ст. 125 КК України та призначено покарання за ч. 1 ст. 121 КК України у виді 5 років позбавлення волі, ч. 1 ст. 125 КК України у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Стягнуто з ОСОБА_3 2 736, 04 грн. судових витрат, вирішено долю речових доказів.
Ухвалою апеляційного суду зазначений вирок суду першої інстанції скасовано та призначено новий розгляд у суді першої інстанції.
У касаційній скарзі потерпілі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 просять ухвалу апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.
Згідно з вимогами ч. 2 ст. 424 КПК України у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим кодексом.
Як убачається зі змісту оскаржуваних судових рішень, вирок районного суду скасовано, призначено новий розгляд у суді першої інстанції, отже, ухвала апеляційного суду не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню, тому не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що у відкритті касаційного провадження за касаційними скаргами потерпілих ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слід відмовити.
Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Відмовити потерпілим ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у відкритті касаційного провадження за їх касаційними скаргами на ухвалу колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області від 06 грудня 2016 року щодо ОСОБА_3
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Н.О. Марчук
В.В. Зубар
Л.А. Романець