Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:головуючого Мороза М. А.,
суддів: Вільгушинського М. Й., Слинька С. С.,
при секретарі
судового засідання Асановій Є. С.,
за участю
прокурора Марушія О. А.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження № 42016051110000115 за його обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 15 і ч. 1 ст. 368-4 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а :
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі - ВССУ) в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження щодо нього з Дружківського міського суду Донецької області до одного із судів Харківської області за місцем його проживання.
В обґрунтування клопотання обвинувачений посилається на те, що він проживає у м. Харкові, є пенсіонером та має на утриманні неповнолітню дитину, дорога від Харкова до Дружківки складає 500 км, а тому розгляд вказаного кримінального провадження Дружківським міським судом Донецької області може завдати шкоди повноті й об'єктивності з'ясування обставин під час судового розгляду. Крім того, вказує на неможливість реалізувати своє право на захист, оскільки цей суд не забезпечить оперативності та ефективності кримінального провадження.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який просив залишити клопотання без задоволення, перевіривши доводи, наведені у клопотанні, вивчивши інші матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
Як убачається з матеріалів провадження та копії обвинувального акта, інкриміновані ОСОБА_2 дії були вчинені у м. Дружківка Донецької області, тобто в межах територіальної юрисдикції Дружківського міського суду Донецької області.
Частиною 1 ст. 34 КПК визначено перелік підстав для направлення кримінального провадження на розгляд іншого суду. Разом із цим абз. 6 ч. 1 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тощо. Однак,вищевказаних підстав для направлення даного кримінального провадження на розгляд іншого суду не встановлено.
З матеріалів провадження убачається, що ВССУ вже розглядав клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження щодо нього з Дружківського міського суду Донецької області до одного із судів Харківської області, яке ухвалою від 22 лютого 2017 року було залишено без задоволення.
Виходячи з аналізу норм статей 32, 34 КПК України, повторне звернення та розгляд такого клопотання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого можливо за умови настання чи виявлення нових обставин, передбачених ст. 34 цього Кодексу, які були невідомі суду раніше.
Нових обставин, які дають підстави для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, у клопотанні обвинуваченим не наведено.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання обвинуваченого ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження № 42016051110000115 за його обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 15 і ч. 1 ст. 368-4 КК України, з Дружківського міського суду Донецької області до одного із судів Харківської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
М. А. Мороз
М. Й. Вільгушинський
С. С. Слинько