Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Крещенка А.М., суддів: Пузиревського Є.Б., Сахна Р.І., за участю прокурора Парусова А.М., розглянула в судовому засіданні у м. Києві 17 лютого 2015 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора Івано-Франківської області на вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 червня 2014 року щодо ОСОБА_5
Вказаним вироком
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, не судимого,
засуджено за:
ч. 1 ст. 115 КК України на 8 років 6 місяців позбавлення волі;
ч. 3 ст. 365 КК України на 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати атестовані посади в правоохоронних органах, пов'язаних із виконанням функцій представника влади строком на 3 роки;
ч. 2 ст. 263 КК України на 2 роки позбавлення волі.
На підставі ч. 5 ст. 74, ст. 49 КК України звільнено від відбування покарання за ч. 2 ст. 263 КК України у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів остаточно ОСОБА_5 визначено покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років 6 місяців з позбавленням права обіймати атестовані посади в правоохоронних органах, пов'язані із виконанням функцій представника влади строком на 3 роки.
На підставі ст. 54 КК України ОСОБА_5 позбавлено спеціального звання "лейтенант міліції.
Цивільний позов потерпілої ОСОБА_6 задоволено, постановлено стягнути з Державного бюджету України 42 544, 70 грн. матеріальної шкоди та 100 000 грн. моральної шкоди шляхом списання коштів з Єдиного казначейського рахунку.
Цивільний позов потерпілого ОСОБА_7 задоволений, постановлено стягнути з Державного бюджету України 100 000 грн. моральної шкоди та 21 000 грн. на правову допомогу шляхом списання коштів з Єдиного казначейського рахунку.
Вирішено питання одо судових витрат та речових доказів по справі.
За вироком суду ОСОБА_5 визнано винним та засуджено за те, що він, маючи спеціальне звання - лейтенант міліції та перебуваючи на посаді дільничного інспектора міліції ВДІМ Івано-Франківського МВ УМВС України в Івано - Франуківській області, будучи службовою особою, в ніч з 5 на 6 квітня 2007 року в приміщенні опорного пункту міліції № 3, що по вул. Довженка, 7 в м. Івано-Франківську, будучи в стані алкогольного сп'яніння, перевищив свої службові повноваження, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам і інтересам окремих громадян, супроводжувалось насильством із застосуванням холодної зброї, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями, що спричинили тяжкі наслідки - умисне вбивство потерпілого ОСОБА_8
Вирок суду в апеляційному порядку не оскаржувався.
У касаційній скарзі прокурор, посилаючись на істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону, порушує питання про скасування вироку щодо ОСОБА_5 в частині вирішення цивільного позову та направлення справи в цій частині на новий судовий розгляд. Вказує, що судом першої інстанції безпідставно застосовано норми ч. 1 ст. 1176 ЦК України та Закон України "Про відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду" (266/94-ВР) , внаслідок чого незаконно покладено відшкодування шкоди завданої злочинними діями працівника міліції, на Державний бюджет України.
У письмових запереченнях потерпілі ОСОБА_6 та ОСОБА_7 просять залишити касаційну скаргу прокурора без задоволення, а судове рішення - без зміни.
Заслухавши доповідача, прокурора, який не підтримав доводи касаційної скарги та просив вирок суду залишити без зміни, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Рішення суду першої інстанції в частині розв'язання цивільного позову потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 відповідає вимогам ст. 56 Конституції України, ст. 1174 ЦК України.
Оскільки засуджений ОСОБА_5 на момент вчинення злочинів був службовою особою правоохоронних органів України, то суд дійшов вірного висновку про відшкодування шкоди потерпілим за рахунок Державного бюджету України. З таким висновком погоджується і колегія суддів суду касаційної інстанції.
Крім того, прокурор у касаційній скарзі зазначив, що суд першої інстанції, при розв'язанні цивільного позову потерпілих, безпідставно застосував норми ч. 1 ст. 1176 ЦК України та Закон України "Про відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду" (266/94-ВР) .
Перевіривши зазначені доводи прокурора, колегія суддів дійшла висновку про їх безпідставність, оскільки, відповідно до вироку, суд не керувався зазначеними нормами закону при розв'язанні цивільного позову потерпілих.
Отже, підстав для задоволення касаційної скарги прокурора немає.
Керуючись статтями 394 - 396 КПК України в редакції 1960 року та розділом ХІ Перехідних положень КПК України (4651-17) від 13 квітня 2012 року, колегія суддів
у х в а л и л а:
Вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 червня 2014 року щодо ОСОБА_5 залишити без зміни, касаційну скаргу прокурора - без задоволення.
Судді:
А. Крещенко
Є. Пузиревський
Р. Сахно