Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 січня 2015 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Єленіної Ж.М., суддів: Леона О.І., Британчука В.В., розглянувши в судовому засіданні подання голови Апеляційного суду Тернопільської області та клопотання ОСОБА_7 про направлення матеріалів провадження за скаргою ОСОБА_7 на постанову слідчого прокуратури Тернопільської області про закриття кримінального провадження до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області.
у с т а н о в и в:
Голова Апеляційного суду Тернопільської області звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із поданням, в якому порушує питання про направлення матеріалів за скаргою ОСОБА_7 на постанову слідчого прокуратури Тернопільської області від 30 жовтня 2014 року про закриття кримінального провадження № 42013240000000006 щодо прокурора прокуратури м. Хмельницького ОСОБА_5 та старшого прокурора відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_6 у зв'язку з відсутністю в діяннях складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 382 та ч. 1 ст. 396 КК України.
Подання голови апеляційного суду внесено на підставі подання голови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області за результатом розгляду клопотання ОСОБА_7 та ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 29 грудня 2014 року про ініціювання перед Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ питання щодо підсудності Хмельницькому міськрайонному суду Хмельницької області скарги ОСОБА_7 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження.
Крім того, до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ подала клопотання ОСОБА_7 про направлення матеріалів провадження за її скаргою на постанову про закриття кримінального провадження на розгляд до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши доводи, наведені у поданні та клопотанні, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку про таке.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.
Одночасно ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено перелік випадків передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду, а саме: якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підслідності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження.
Як убачається з матеріалів провадження, постановою слідчого прокуратури Тернопільської області від 30 жовтня 2014 року кримінальне провадження № 42013240000000006 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 382 та ч. 1 ст. 396 КК України закрито у зв'язку з відсутністю в діяннях прокурора прокуратури м. Хмельницького ОСОБА_5 та старшого прокурора відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_6 складу кримінальних правопорушень.
Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 303 КПК України рішення слідчого про закриття кримінального провадження можуть бути оскаржені на досудовому провадженні.
Частина 1 ст. 306 КПК України вимагає, щоб скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядалися слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 КПК України (4651-17) , з урахуванням положень глави 26 цього Кодексу.
Беручи до уваги вищевикладене, а також виходячи із системного аналізу норм глави 26 КПК України (4651-17) , скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, у межах юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, з урахуванням вимог статей 32 і 33 цього Кодексу щодо територіальної підсудності.
Враховуючи, що дане кримінальне провадження було закрите, а ОСОБА_7 оскаржує рішення слідчого прокурора Тернопільської області, підстав для передачі її скарги до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області не вбачається.
За таких обставин, подання голови Апеляційного суду Тернопільської області та клопотання ОСОБА_7 про направлення скарги останньої на рішення слідчого прокурора Тернопільської області на розгляд іншого суду не ґрунтуються на вимогах ст. 34 КПК України, внаслідок чого не підлягають задоволенню.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, суд
п о с т а н о в и в:
У задоволенні подання голови Апеляційного суду Тернопільської області та клопотанні ОСОБА_7 про направлення матеріалів за її скаргою на рішення слідчого прокуратури Тернопільської області про закриття кримінального провадження № 42013240000000006 щодо прокурора прокуратури м. Хмельницького ОСОБА_5 та старшого прокурора відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_6 у зв'язку з відсутністю в діяннях складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 382 та ч. 1 ст. 396 КК України, до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області на підставі ч. 3 ст. 34 КПК України залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
Ж.М. Єленіна
О.І. Леон
В.В. Британчук