Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
07 березня 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В. В.,
суддів Григор'євої І. В., Леона О. І.,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_1 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження № 12013190020000126 щодо ОСОБА_3, обвинуваченого за частинами 2, 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 358 КК, ОСОБА_4, обвинуваченого за ч. 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366 КК,та ОСОБА_2, обвинуваченої за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
Захисник ОСОБА_1, який діє в інтересах обвинуваченої ОСОБА_2, 24 січня 2017 року подав до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ клопотання про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 з Рівненського міського суду Рівненської області до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, яке надійшло до суду касаційної інстанції 02 березня 2017 року.
Клопотання мотивовано тим, що вказане кримінальне провадження не підсудне Рівненському міському суду Рівненської області, оскільки, на думку сторони захисту, місцем вчинення більш тяжкого злочину є м. Тернопіль, а місцем вчинення кримінального правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_4 та ОСОБА_2 - є місцезнаходження офісних приміщень по АДРЕСА_1. Крім того, у клопотанні захисник посилається й на місце проживання більшості свідків на території Тернопільської та Хмельницької областей.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду клопотання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає на таких підставах.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Крім того, до почату судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).
Як убачається з матеріалів провадження, наданих Рівненським міським судом Рівненської області, 21 грудня 2016 року проведено підготовче судове засідання й призначено кримінальне провадження щодо ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 до судового розгляду на 24 січня 2017 року. Крім того, під час підготовчого судового засідання було встановлено, що це кримінальне провадження підсудне Рівненському міському суду Рівненської області.
З урахуванням наведеного, на думку колегії суддів, вирішення питання в порядку ч. 1 ст. 34 КПК на теперішній час є неможливим.
Керуючись статтями 32, 34 КПК, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія судів
п о с т а н о в и л а:
Клопотання захисника ОСОБА_1 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_2 про направлення кримінального провадження № 12013190020000126 щодо ОСОБА_3, обвинуваченого за частинами 2, 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 358 КК, ОСОБА_4, обвинуваченого за ч. 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366 КК, та ОСОБА_2, обвинуваченої за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 366 КК, з Рівненського міського суду Рівненської області до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
В. В. Британчук
І.В. Григорєва
О. І. Леон