Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
20 січня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справахВищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого судді Орлянської В.І.,
суддів: Тельнікової І.Г., Франтовської Т.І.,
при секретарі судового засідання Медицькій У.І.,
за участю обвинувачених: ОСОБА_1, ОСОБА_2,
розглянувши в судовому засіданні клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 12014160380001281 за його обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 2, 3, 4 ст. 190, частинами 3, 4 ст. 358 КК України, та обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, з Овідіопольського районного суду Одеської області до будь-якого районного суду м. Києва, в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
обвинувачений ОСОБА_1 звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з клопотанням про направлення кримінального провадження № 12014160380001281 за його обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 2, 3, 4 ст. 190, частинами 3, 4 ст. 358 КК України, та обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, з Овідіопольського районного суду Одеської області до будь-якого районного суду м. Києва, мотивуючи тим, що по даному кримінальному провадженні він та обвинувачена ОСОБА_2, його дружина, і більшість свідків проживають безпосередньо у м. Києві.
Крім того, його дружина, яка є матір'ю трьох дітей, один з яких являється інвалідом ІІ-ої групи, на даний час не має можливості їздити в судові засідання до Овідіопольського районного суду Одеської області, оскільки час від часу проходить обстеження дитини-інваліда в клініці серцево-судинної хірургії, а також потребує його допомоги й присутності.
Заслухавши доповідь судді, пояснення обвинувачених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на підтримку доводів клопотання, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
З обвинувального акту у кримінальному провадженні № 12014160380001281 вбачається, що ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 2, 3, 4 ст. 190, частинами 3, 4 ст. 358 КК України, а ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, останнє за часом з яких вчинене на території Овідіопольського району Одеської області, крім того, є більш тяжким правопорушенням, де й здійснювалось досудове розслідування та попередній раз розглядалась справа.
Частиною 1 ст. 34 КПК України визначено вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду, а також передбачено можливість у виняткових випадках передати кримінальне провадження з одного суду до іншого.
Посилання обвинуваченого ОСОБА_1 на неможливість розгляду кримінального провадження № 12014160380001281 Овідіопольським районним судом Одеської області у зв'язку із тим, що він, обвинувачена ОСОБА_2 - його дружина, та більшість свідків проживають безпосередньо у м. Києві, не може бути підставою та винятковим випадком для зміни підсудності, оскільки ці питання носять виключно організаційний характер забезпечення судового провадження та не перешкоджають розгляду справи по суті.
Твердження обвинуваченого ОСОБА_1 про те, що на даний час його дружина - обвинувачена ОСОБА_2, не має можливості їздити в судові засідання до Овідіопольського районного суду Одеської області, оскільки час від часу проходить обстеження дитини-інваліда в клініці серцево-судинної хірургії, а також потребує його допомоги й присутності, не є підставою для зміни підсудності.
Таким чином, підстав, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК, для передачі кримінального провадження № 12014160380001281 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, колегія суддів не вбачає, а виняткових випадків, передбачених частиною 1 цієї ж статті, - не встановлено.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 32, 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
клопотання обвинуваченого ОСОБА_1 про направлення кримінального провадження № 12014160380001281 за його обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 2, 3, 4 ст. 190, частинами 3, 4 ст. 358 КК України, та обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, з Овідіопольського районного суду Одеської області до будь-якого районного суду м. Києва, в межах юрисдикції різних апеляційних судів, залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
В.І. Орлянська
І.Г. Тельнікова
Т.І. Франтовська