Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого судді-доповідача Животова Г.О.,
суддів Крещенка А.М., Пузиревського Є.Б.,
за участю прокурора Деруна А.І.,
захисника ОСОБА_2,
секретаря судового засідання Бражника М.В.,
розглянув 7 березня 2017 року в м. Києві кримінальне провадження щодо ОСОБА_3 за касаційною скаргою останнього на вирок Апеляційного суду м. Києва від 10 березня 2016 року.
Вироком Дніпровського районного суду м. Києва від 6 березня 2015 року засуджено
ОСОБА_3, 1945 р. н., не судимого, громадянина України, уродженця с. Хомутець Миргородського районуПолтавської області, мешканця м. Києва,
- за ч. 1 ст. 189 КК України на 1 рік обмеження волі.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбування покарання з випробуванням протягом однорічного іспитового строку та покладенням обов'язків, передбачених пп. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК України.
Апеляційний суд м. Києва 10.03.2016 скасував цей вирок в частині призначення ОСОБА_3 покарання та ухвалив новий, яким призначив останньому за ч. 1 ст. 189 КК України 1 рік позбавлення волі із звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням протягом однорічного іспитового строку та покладенням обов'язків, передбачених пп. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 76 КК України.
ОСОБА_3 визнано винуватим та засуджено за те, що 10.03.2014 він вимагав у компанії "Рапала Шімано Іст Юороуп Оу" 60 000 євро, погрожуючи завданням мільйонних збитків через розповсюдження у мережі Інтернет відомостей про неякісну продукцію останньої, а 22.09.2014 о 14:00 в кафе "Желток" на вул. Русанівська набережна, 8/2 в м. Києві отримав від директора дочірнього підприємства вказаної компанії "ВМС-Вотер Куін Україна" ОСОБА_4 10 000 грн, як частину коштів, що вимагав.
У касаційній скарзі засуджений, посилаючись на неповноту судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, просить скасувати вирок апеляційного суду й закрити кримінальне провадження.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника, який підтримав скаргу засудженого та просив закрити провадження через недоведеність винуватості останнього, думку прокурора про законність й обґрунтованість оскарженого рішення, перевіривши матеріали справи й обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів визнає її такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Фактичні обставини кримінального провадження були предметом оцінки суду першої інстанції і перегляду в касаційному порядку, відповідно до вимог ч. 1 ст. 438 КПК України, не підлягають.
Твердження засудженого про недоведеність його вини є безпідставними, оскільки протилежні висновки суду першої інстанції в цій частині ґрунтуються, у відповідності до вимог ст. 370 КПК України, на підставі об'єктивно з'ясованих обставин, які підтверджені відповідними доказами.
Такі висновки відповідають даним протоколу листування ОСОБА_3 з представниками компанії "Рапала" ВМС-Вотер Куін Україна" з липня 2012 року по квітень 2014 року про те, що перший направляв листи з недостовірною інформацією про компанію та вимагав сплатити йому 60 000 євро; даним протоколу огляду грошових коштів, які попередньо були помічені спеціальними хімічними засобами та скопійовані на ксероксі; даним протоколу огляду місця події від 22.09.2014 в кафе "Желток"; даним висновку експерта від 26.09.2014; даним протоколу огляду місця події від 25.09.2014 про огляд комп'ютерного обладнання за допомогою якого ОСОБА_3 здійснював листування з компанією "Рапала" ВМС-Вотер Куін Україна".
Визнавши ці докази достовірними та оцінивши їх у сукупності з іншими фактичними даними, суд дійшов обґрунтованого висновку про доведеність вини ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 189 КК України.
Твердження ОСОБА_3 про наявність підстав для визнання його листів з погрозами компанії "Рапала" ВМС-Вотер Куін Україна" та вимаганням сплатити йому 60 000 євро неналежними й недопустимими доказами є необґрунтованими, оскільки не містять посилань на конкретні підстави для ухвалення такого рішення.
Посилання ОСОБА_3 на ряд обставин, які на його думку є нововиявленими, також не беруться колегією суддів до уваги, оскільки перегляд судових рішень з вказаних підстав повинен відбуватись не в касаційному порядку, а в іншій спосіб, передбачений главою 34 КПК України (4651-17) .
Усупереч твердженню засудженого в касаційній скарзі, апеляційний суд мав підстави для призначення більш суворого покарання ніж було призначене судом першої інстанції, оскільки при розгляді апеляційної скарги прокурора, в якій порушувалось саме таке питання, суд діяв у межах своєї компетенції, визначеної ст. ст. 420, 421 КПК України.
Отже, вирок апеляційного суду відповідає вимогам статей 374, 420 КПК України, а призначене ним покарання є справедливим.
Істотних порушень кримінального процесуального закону, які б перешкодили чи могли перешкодити повно та всебічно розглянути справу і постановити законне та обґрунтоване рішення, при розгляді даної справи не було допущено.
Керуючись ст. ст. 434, 436 КПК України, суд
УХВАЛИВ:
Вирок Апеляційного суду м. Києва від 10 березня 2016 року щодо ОСОБА_3 залишити без зміни, касаційну скаргу останнього - без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
Судді:
Г.Животов
А.Крещенко
Є. Пузиревський