Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
5 січня 2015 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:головуючого судді Суржка А.В.,
суддів: Тельнікової І.Г., Лагнюка М.М.,
при секретарі судового засідання Медицькій У.І.,
за участю захисника ОСОБА_1,
представника потерпілих ОСОБА_2,
розглянувши в судовому засіданні клопотання захисника-адвоката ОСОБА_1, представника потерпілих адвоката ОСОБА_2 про направлення матеріалів кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, з Червоноармійського районного суду Житомирської області до Городенківського районного суду Івано-Франківської області, в межах юрисдикцій різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
Захисник ОСОБА_1 і представник потерпілих ОСОБА_2 звернулись до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з клопотанням про направлення матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, з Червоноармійського районного суду Житомирської області до Городенківського районного суду Івано-Франківської області мотивуючи тим, що по даному кримінальному провадженні обвинувачений і більшість потерпілих та свідків проживають безпосередньо у Городенківському районі Івано-Франківської області, а захисник обвинуваченого та представник потерпілих проживають в Івано-Франківській області.
Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника ОСОБА_1 та представника потерпілих ОСОБА_2 на підтримку доводів клопотання, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи наведені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до положень абзацу 6 частини 1 статті 34 КПК України, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд до іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілого та свідків.
Згідно матеріалів провадження до Червоноармійського районного суду Житомирської області 26 грудня 2014 року надійшло кримінальне провадження за № 12014060000000278 стосовно обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, який проживає в АДРЕСА_1. Підготовче судове засідання по даній справі не проводилось.
З обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування вбачається, що ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 є потерпілими і більшість з них проживає у Городенківському районі Івано-Франківської області.
Крім того, більшість свідків у даному кримінальному провадженні також проживають у Городенківському районі Івано-Франківської області, а захисник обвинуваченого та представник потерпілих проживають в Івано-Франківській області.
Виходячи зі змісту положень статей 32, 34 КПК України та з огляду на викладене, з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, колегія суддів вважає за необхідне направити кримінальне провадження № 12014060000000278 стосовно ОСОБА_3 з Червоноармійського районного суду Житомирської області до Городенківського районного суду Івано-Франківської області для його розгляду по суті.
На підставі наведеного та керуючись ст. 34 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
клопотання захисника-адвоката ОСОБА_1 та представника потерпілих адвоката ОСОБА_2 задовольнити.
кримінальне провадження № 12014060000000278 по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, направити з Червоноармійського районного суду Житомирської області до Городенківського районного суду Івано-Франківської області для розгляду по суті.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.
С у д д і:
А.В. Суржок
І.Г. Тельнікова
М.М. Лагнюк