ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
11 червня 2015 року м. Київ П/800/160/15
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Головуючого суддіРецебуринського Ю.Й.,
суддівБутенка В.І.,
Ємельянової В.І.,
Олексієнка М.М.,
Штульман І.В.,
секретаря судового засідання Горбатюка В.С.,
за участю:
позивача ОСОБА_4,
представників:
позивача ОСОБА_5,
відповідача Гриб В.Ю.,
третьої особи Бутенка А.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_4 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Генеральна прокуратура України, про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування рішення,
В С Т А Н О В И Л А:
9 червня 2015 року до суду надійшло клопотання представника Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про закриття провадження у даній справі.
Мотивовано клопотання тим, що рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про вжиття заходу забезпечення кримінального провадження, прийняте на підставі статей 154, 155 Кримінального процесуального кодексу України, у вигляді відсторонення судді від посади не може бути предметом розгляду у Вищому адміністративному суді України, оскільки порушується конституційний принцип спеціалізації судової системи. У звязку з цим, на думку, представника відповідача, дану справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, а тому провадження у справі просить закрити.
Зясувавши обставини справи, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні вказаного клопотання з наступних підстав.
Пунктом 2 частини 3 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що юрисдикція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові справи що належить вирішувати в порядку кримінального судочинства.
В Рішенні Конституційного Суду України № 6-рп/2001 від 23 травня 2001 (v006p710-01) зазначено, що кримінальне судочинство це врегульований нормами Кримінально-процесуального кодексу України (1001-05) порядок діяльності органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду (судді) щодо порушення, розслідування, розгляду і вирішення кримінальних справ, а також діяльність інших учасників кримінального процесу - підозрюваних, обвинувачених, підсудних, потерпілих, цивільних позивачів і відповідачів, їх представників та інших осіб з метою захисту своїх конституційних прав, свобод та законних інтересів.
Захист прав і свобод людини не може бути надійним без надання їй можливості оскаржити до суду окремі процесуальні акти, дії чи бездіяльність органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду. Але таке оскарження може здійснюватись у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України (4651-17) , оскільки діяльність посадових осіб прокуратури має свої особливості і не належить до управлінської сфери.
Предметом оскарження у даній справі є рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яке відповідно до частини 4 статті 108 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" може бути оскаржено до суду в порядку, встановленому законом.
В силу частини 4 статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції підсудні справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
У звязку з наведеним підстави для закриття провадження у даній справі відсутні.
Керуючись статтями 18, 160, 171-1 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів
У Х В А Л И ЛА :
В задоволенні клопотання представника Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Гриб Вікторії Юріївни про закриття провадження у справі відмовити.
Ухвала набирає чинності з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.
Головуючий суддя Ю.Й. Рецебуринський Судді В.І. Бутенко В.І. Ємельянова М.М. Олексієнко І.В. Штульман