ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ
УХВАЛА
іменем україни
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шилової Т.С., суддів Романець Л. А., Зубара В.В., з участю прокурора Кравченко Є.С. розглянула в судовому засіданні у м. Києві 20 березня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою заступника прокурора області на постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 серпня 2011 року.
Постановою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 серпня 2011 року
ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, такого, що не має судимості,
звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 310 КК України, на підставі ст.1 п. «в» Закону України від 8 липня 2011 року «Про амністію у 2011 році».
Органами досудового слідства ОСОБА_5 обвинувачено в тому, що на початку травня 2011 року, знаходячись на території власного домогосподарства по АДРЕСА_1, у спеціально пристосованій теплиці умисно, незаконно посіяв 17 рослин коноплі без мети збуту, які вирощував, поливав, прополював та знищував бурян.
17 червня 2011 року вказані рослини коноплі були виявлені та вилучені працівниками міліції, які згідно висновку експерта від 4 липня 2011 року є рослинами роду конопель. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №770 від 6 травня 2000 року (770-2000-п) «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» Таблиці №1, Списку №3 зазначені рослини віднесено до таких, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, і обіг яких допускається для промислових цілей.
В апеляційному порядку справа щодо ОСОБА_5, не переглядалася.
У касаційній скарзі заступник прокурора області, просить постанову суду першої інстанції скасувати, а кримінальну справу направити на новий судовий розгляд у звязку із неправильним застосуванням кримінального закону.
При цьому прокурор зазначає, що звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності згідно акту амністії, не відповідають вимогам Закону (3680-17) , оскільки дія Закону України «Про амністію у 2011 році» (3680-17) не поширюється на осіб, що вчинили злочин, передбачений ст. 310 КК України.
Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який підтримав касаційну скаргу, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.
Статтею 7 Закону України «Про амністію у 2011 році» від 8 липня 2011 року, передбачено коло осіб, до яких амністія не застосовується. Наведений перелік є вичерпним і розширювальному тлумаченню не підлягає.
Відповідно до положень вказаної норми Закону (3680-17) , амністія не поширюється на осіб, що вчинили злочин, передбачений ст. 310 КК України.
Враховуючи наведене, суд безпідставно звільнив ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 310 КК України, на підставі ст.1 п.«в» Закону України від 8 липня 2011 року «Про амністію у 2011 році» і тому постанова суду підлягає скасуванню, а справа направленню на новий судовий розгляд.
Під час нового розгляду справи, суду першої інстанції, необхідно зясувати всі обставини по справі та постановити законне і обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 29 серпня 2011 року щодо ОСОБА_5 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Касаційну скаргу заступника прокурора області задовольнити.
Судді: Т.С. Шилова Л. А. Романець В. В. Зубар