Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України
з розгляду цивільних і кримінальних справ
у складі:
головуючого Наставного В.В., суддів Кравченка С.І. і Дембовського С.Г., за участю прокурора Пересунька С.В.,
з ахисника ОСОБА_5
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 15 березня 2012 року кримінальну справу за касаційною скаргою захисника ОСОБА_5 в інтересах засудженого ОСОБА_6 на судові рішення щодо засудженого.
Вироком Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2011 року
ОСОБА_6,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
громадянина України, в силу ст. 89 КК України такого що не має судимості,
засуджено за ч. 1 ст. 286 КК України до покарання у виді арешту на строк 2 місяці з позбавленням права керувати транспортними засобами строком 2 роки.
Згідно з вироком суду ОСОБА_6 визнано винуватим та засуджено за те, що він 15 серпня 2010 року близько 8 години 15 хвилин, керуючи автомобілем «Мітцубіші Педжеро Спорт», у районі 11 кілометру автодороги Ялта-Севастополь, в порушення вимог п. п. 2.3 (б), 10.1, 16.11, 16.15 Правил дорожнього руху (1306-2001-п) , при виїзді з другорядної дороги не пропустив вантажний автомобіль «Мерседес-Бенц», під керуванням ОСОБА_7, який мав перевагу в русі та здійснив із ним зіткнення. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пасажиру автомобіля «Мітцубіші Педжеро Спорт» ОСОБА_8 були заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження.
Ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 23 серпня 2011 року вирок щодо ОСОБА_6 залишено без зміни.
У касаційній скарзі захисник вважає, що суд неповно та однобічно дослідив фактичні обставини справи, безпідставно відмовляв у задоволенні його клопотань та ОСОБА_6 Посилається на незаконність засудження його підзахисного за ч. 1 ст. 286 КК України, стверджуючи про те, що не він є винуватцем даної дорожньо-транспортної пригоди. Не погоджується із висновком судової автотехнічної експертизи. Зазначає, що вирок та ухвала апеляційного суду постановленні з істотними порушеннями кримінально-процесуального закону. Стверджує, що суд безпідставно змінив ОСОБА_6 міру запобіжного заходу із підписки про невиїзд на взяття під варту. У звязку з цим просить судові рішення щодо ОСОБА_6 скасувати, а справу направити на нове розслідування.
Заслухавши доповідача, пояснення захисника на підтримання своєї касаційної скарги, думку прокурора про законність та обґрунтованість судових рішень, перевіривши матеріали справи, обговоривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що слід відмовити у задоволенні касаційної скарги з таких підстав.
Як убачається з матеріалів справи, висновки суду першої інстанції щодо доведеності винуватості ОСОБА_6 у порушенні Правил дорожнього руху (1306-2001-п) , за обставин викладених у вироку, внаслідок чого потерпілому ОСОБА_8 були заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження, обґрунтовані наявними в матеріалах справи доказами.
Зокрема, обґрунтовуючи висновок про доведеність винуватості засудженого в порушенні Правил дорожнього руху (1306-2001-п) , суд послався на показання потерпілого ОСОБА_8 про обставини зіткнення автомобілів «Мітцубіші Педжеро Спорт» під керуванням ОСОБА_6 та вантажного «Мерседеса-Бенца» під керуванням ОСОБА_7, свідків ОСОБА_9, ОСОБА_7 та висновки судово-медичної та автотехнічної експертиз щодо невідповідності дій ОСОБА_6 Правилам дорожнього руху (1306-2001-п) .
Згідно з даними протоколу огляду місця події, встановлено факт зіткнення автомобілів «Мітцубіші Педжеро Спорт» та вантажного «Мерседеса-Бенца», про що також свідчать характер та локалізація технічних пошкоджень на транспортних засобах.
Даними висновку судово-медичної експертизи стверджується заподіяння потерпілому ОСОБА_8 середньої тяжкості тілесних ушкоджень, що спричинило тривалий розлад здоровя ( а.с. 48-51). Крім того, у судовому засіданні експерт ОСОБА_10 підтвердив висновок експертизи та зазначив про те, що проведення експертизи без участі потерпілого не є порушенням, оскільки відбувалося на підстав наказу № 6 Міністерства охорони здоровя України.
Із даних, що містяться у висновку автотехнічної експертизи вбачається, що в даній дорожній обстановці дії водія ОСОБА_6 не відповідали вимогам п. п. 2.3 (б), 10.1, 16.11, 16.15 Правил дорожнього руху (1306-2001-п) і знаходилися в причинному звязку з настанням дорожньо-транспортної пригоди ( а.с.93-95).
По справі не встановлено підстав ставити під сумнів ці висновки.
Проаналізувавши всі досліджені по справі докази в їх сукупності, в тому числі й ті, на які посилається захисник у касаційній скарзі, та давши належну оцінку всім його доводам, висунутим на захист ОСОБА_6, суд обґрунтовано визнав доведеною винуватість ОСОБА_6 у вчиненні інкримінованого йому злочину та правильно кваліфікував його дії за ч.1ст. 286 КК України.
Підстав для скасування вироку щодо ОСОБА_6, як про це порушено питання в касаційній скарзі захисника, не встановлено.
Покарання засудженому ОСОБА_6 призначено відповідно до вимог ст. 65 КК України, з урахуванням тяжкості вчиненого злочину, даних про його особу та пом'якшуючих покарання обставин.
Призначене засудженому ОСОБА_6 покарання є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів.
Доводи захисника про порушення вимог кримінально-процесуального закону на досудовому слідстві та при розгляді справи в судах першої та апеляційної інстанцій не заслуговують на увагу.
Усі заявлені клопотання судом першої інстанції розглядались у відповідності до вимог ст. 296 КПК України.
Апеляційним судом при перевірці даної кримінальної справи в апеляційному порядку правильно прийнято рішення. Суд надав відповіді на всі доводи захисника, які були викладені у його апеляції, аналогічні за змістом тим, що в касаційній скарзі. Свої висновки, з якими погоджується колегія суддів із цього питання, суд належним чином умотивував. Вони підтверджені доказами, які суд апеляційної інстанції ретельно перевірив і належним чином оцінив.
Перевіркою матеріалів кримінальної справи встановлено, що органи досудового слідства, суди першої та апеляційної інстанцій істотних порушень кримінально-процесуального чи кримінального законів, які б тягнули безумовне скасування чи зміну постановлених щодо засудженого судових рішень, не допустили.
Керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
вирок Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 17 травня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 23 серпня 2011 року щодо ОСОБА_6 залишити без зміни, а касаційну скаргу захисника ОСОБА_5 - без задоволення.
Судді: В.В. Наставний С.І. Кравченко С.Г. Дембовський