Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23 березня 2015 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Леона О.І.,
суддів: Григор'євої І.В., Щепоткіної В.В.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу потерпілого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 27 січня 2015 року щодо ОСОБА_2,
в с т а н о в и в:
Вироком Пустомитівського районного суду Львівської області від 20 жовтня 2014 року ОСОБА_2 засуджено за ч. 2 ст. 286 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. На підставі ст. 75 КК ОСОБА_2 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки та покладено на нього обов'язки, передбачені пунктами 2-4 ч. 1 ст. 76 КК.
Не погоджуючись з указаним вироком, представник потерпілих ОСОБА_1 та ОСОБА_3 - адвокат Роса І.В. оскаржив його в апеляційному порядку.
Апеляційний суд Львівської області ухвалою від 27 січня 2015 року закрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника потерпілих адвоката Роси І.В. на вирок Пустомитівського районного суду Львівської області від 20 жовтня 2014 року у зв'язку з його відмовою від неї.
У касаційній скарзі потерпілий порушує питання про зміну оскаржуваного судового рішення.
Перевіривши доводи, наведені в касаційній скарзі, та надані до неї копії судових рішень, суд касаційної інстанції дійшов висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 424 КПК у касаційному порядку можуть бути оскаржені вироки та ухвали про застосування або відмову у застосуванні примусових заходів медичного чи виховного характеру суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також судові рішення суду апеляційної інстанції, постановлені щодо зазначених судових рішень суду першої інстанції.
Зі змісту оскаржуваного судового рішення вбачається, що представник потерпілих подав до апеляційного суду заяву про відмову від його апеляційної скарги, яку потерпілі підтримали, а прокурор, засуджений та його захисник (вирок місцевого суду не оскаржували) не заперечували проти задоволення такої заяви.
Згідно вимог ч. 2 ст. 403 КПК суд апеляційної інстанції своєю ухвалою закриває апеляційне провадження, якщо вирок або ухвала суду першої інстанції не були оскаржені іншими особами або якщо немає заперечень інших осіб, які подали апеляційну скаргу, проти закриття провадження у зв'язку з відмовою від апеляційної скарги.
За таких обставин, вирок Пустомитівського районного суду Львівської області від 20 жовтня 2014 року ОСОБА_2 у апеляційному порядку не переглядався, а тому не може бути предметом розгляду суду касаційної інстанції.
Тому, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п.1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд
п о с т а н о в и в:
Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою потерпілого ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 27 січня 2015 року щодо ОСОБА_2.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: О.І. Леон І.В. Григор'єва В.В. Щепоткіна