Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
( Додатково див. вирок Ізяславського районного суду Хмельницької області (rs17253884) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Хмельницької області (rs19726153) )
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Шилової Т.С.,
суддів Марчук Н.О., Матієк Т.В.,
з участю прокурора Парусова А.М.
розглянула в судовому засіданні 13 березня 2012 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою першого заступника прокурора Хмельницької області на вирок Ізяславського районного суду Хмельницької області від 30 червня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 12 жовтня 2011 року.
Зазначеним вироком засуджено:
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянку України, раніше судиму вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 24.05.2011 року за ч. 1 ст. 190 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 850 грн.,
- за ч. 2 ст. 190 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 1500 грн.
На підставі ч. 4 ст. 70 КК України визначено остаточне покарання за сукупністю злочинів, шляхом часткового приєднання невідбутої частини покарання за вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 травня 2011 року, у виді штрафу в розмірі 2000 грн.
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 12 жовтня 2011 року вирок районного суду залишено без зміни.
ОСОБА_1 визнано винною у тому, що вона, 18 лютого 2011 року, приблизно о 15.00 годині, в м. Ізяславі Хмельницької області шляхом зловживання довірою, повторно заволоділа перснем з золота 585 проби, вагою 6 грам, вартістю 2040 грн., який належав ОСОБА_2
У касаційній скарзі прокурор порушує питання про зміну судових рішень у звязку з неправильним застосуванням ч. 4 ст. 70 КК України при призначенні покарання за сукупністю злочинів.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора на підтримання доводів касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню виходячи із наступного.
Винність ОСОБА_1 у вчиненні злочину, за який вона засуджена, за викладених у вироку обставин, та правильність кваліфікації її дій в касаційній скарзі не оспорюються.
Дії ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 190 КК України кваліфіковані правильно та покарання за цим злочином призначено відповідно до вимог ст. 65 КК України.
Між тим, при призначенні остаточного покарання за сукупністю злочинів суд не дотримався вимог ст. 70 КК України.
Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 була засуджена вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 травня 2011 року за ч. 1 ст. 190 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 850 грн.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 70 КК України, при складанні покарань остаточне покарання за сукупністю злочинів визначається в межах, встановлених санкцією статті (санкцією частини статті) Особливої частини Кримінального кодексу України (2341-14) , яка передбачає більш суворе покарання.
При цьому суд визначає, яке з покарань, призначених за окремі злочини, є більш суворим, виходячи з його виду якщо покарання різних видів, чи з його розміру якщо покарання одного виду.
На порушення зазначених вимог закону суд, при призначенні остаточного покарання за сукупністю злочинів на підставі ч. 4 ст. 70 КК України у виді штрафу в розмірі 2000 грн., перевищив встановлені розміри даного виду покарання за ч. 2 ст. 190 КК України.
Суд апеляційної інстанції, розглядаючи справу за апеляцією прокурора, який просив змінити вирок районного суду в частині призначення остаточного покарання на підставі ст. 70 КК України, належним чином не перевірив доводи прокурора, та безпідставно, без врахування зазначених вимог закону, відмовив у задоволенні апеляційної скарги, а вирок суду першої інстанції залишив без зміни.
У звязку з вищезазначеним колегія суддів вважає, що вирок районного суду та ухвала апеляційного суду підлягають зміні у звязку з неправильним застосуванням кримінального закону.
Керуючись ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу прокурора задовольнити.
Вирок Ізяславського районного суду Хмельницької області від 30 червня 2011 року та ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 12 жовтня 2011 року щодо ОСОБА_1 змінити.
Вважати ОСОБА_1 засудженою за ч. 2 ст. 190 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 1500 грн.
На підставі ч. 4 ст. 70 КК України визначити остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом часткового приєднання невідбутої частини покарання за вироком Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 травня 2011 року у виді штрафу в розмірі 1700 грн.
В іншій частині судові рішення залишити без зміни.
С У Д Д І:
Т.С. Шилова
Н.О.Марчук
Т.В. Матієк